Συγκρούσεις και νεκροί στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Το Γερεβάν καταγγέλλει προσπάθεια προώθησης των Αζέρων εντός των εδαφών της Αρμενίας. Επικοινωνίες με Πούτιν, Μακρόν και Άντονι Μπλίνκεν. Κατέρρευσε προσπάθεια κατάπαυσης πυρός.

Συγκρούσεις και νεκροί στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Συγκρούσεις μαίνονται σήμερα στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι δυνάμεις του Μπακού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, επιδιώκουν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος, ανακοίνωσε το Γερεβάν.

«Μάχες» διεξάγονται σε ορισμένα σημεία στα σύνορα και «ο εχθρός δεν έχει πάψει να προσπαθεί να προωθηθεί», ανέφερε ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Οι αζερινές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος», πρόσθεσε, κατηγορώντας το Μπακού ότι βάζει στόχο «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές».

Αυτές οι νέες μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας και τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύχτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα», προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του.

Η Αρμενία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι άρχισε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις και Σοτκ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε μια «επίθεση» και στη διάρκεια της νύχτας είχε χωριστές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να τους ζητήσει να αντιδράσουν. Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο Πασινιάν δήλωσε πως ελπίζει σε «μια κατάλληλη απάντηση της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοινώσεις της αρμενικής κυβέρνησης.

Συχνές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών μετά το τέλος του πολέμου του 2020 ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού για τον έλεγχο της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την περασμένη εβδομάδα, η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι σκότωσε έναν από τους στρατιώτες της στη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα. Τον Αύγουστο, το Μπακού δήλωσε πως έχασε ένα στρατιώτη και ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε γνωστό πως δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίσθηκαν.

Οι δύο γειτονικές χώρες πολέμησαν μεταξύ τους δύο φορές -στα χρόνια του 1990 και το 2020- στην περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αζερινό θύλακα που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Έξι εβδομάδες μαχών το φθινόπωρο του 2020 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και κατέληξαν σε μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους κυανόκρανους για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.

Κατέρρευσε προσπάθεια εκεχειρίας 

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας συνομίλησαν σήμερα το πρωί και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας Σουρέν Παπικιάν δήλωσε πως μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και οι δυο τους «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αζερινά μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως κατέρρευσε μερικά λεπτά αργότερα. Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης και μία πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο αζερινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η εκεχειρία παραβιάσθηκε αμέσως μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v