Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H G7 εξετάζει πλαφόν ως $60 το βαρέλι στο ρωσικό αργό

Αξιωματούχοι των επτά πλουσιότερων χωρών εξετάζουν ένα πλαφόν στα 40 με 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την ClearView Energy Partners.

H G7 εξετάζει πλαφόν ως $60 το βαρέλι στο ρωσικό αργό

Oι χώρες της G7 εργάζονται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, ένα σχέδιο που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι των χωρών της G7, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, λένε ότι το άνευ προηγουμένου μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, θα μειώσει την τιμή που λαμβάνει η Ρωσία για το πετρέλαιο χωρίς να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στους παγκόσμιους καταναλωτές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ClearView Energy Partners που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν ένα πλαφόν στα 40 με 60 δολάρια το βαρέλι. Το άνω άκρο αυτού του εύρους τιμών είναι συνεπές με τις ιστορικές τιμές του ρωσικού αργού, ενώ το κάτω άκρο είναι πιο κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές. 

Τα μέλη της G7 με μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να πιέσουν για υψηλότερο πλαφόν, ενώ ένα πολύ χαμηλό πλαφόν θα μπορούσε να αφαιρέσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου. «Το επίπεδο θα καθοριστεί τόσο από ποσοτικούς όσο και από ποιοτικούς λόγους», δήλωσε ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group.

Το ρωσικό αργό τιμολογείται με έκπτωση σε σχέση με το Brent και η G7 θέλει να διατηρήσει αυτό το spread σε σχετικά υψηλά επίπεδα, για να διατηρήσει χαμηλά τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, ένα μεγάλο spread θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους δυτικούς καταναλωτές, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v