Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θάνατος Ελισάβετ: Τι αλλάζει για στερλίνα, γραμματόσημα και διαβατήρια

Η τιτάνια επιχείρηση ονομάζεται «Royal rebranding». Το πορτρέτο της εκλιπούσας βασίλισσας πρέπει να αντικατασταθεί από τη μορφή του Καρόλου Γ' σχεδόν... παντού. Αλλάζει ακόμη και ο εθνικός ύμνος!

Θάνατος Ελισάβετ: Τι αλλάζει για στερλίνα, γραμματόσημα και διαβατήρια

Μετά από 70 χρόνια, τα αλλάζει όλα στη Βρετανία ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Το πορτρέτο και το οικόσημό της κυριαρχούσε στην καθημερινή ζωή των Βρετανών, στην αλληλογραφία, στα νομίσματα, ακόμη και σε συσκευασίες τροφίμων. Τι και πώς θα αλλάξει στο εξής; 

Και τα 29 δισεκατομμύρια νομίσματα που κυκλοφορούν στη χώρα φέρουν το πορτρέτο της βασίλισσας. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο πιθανώς θα αντικαταστήσει τα νομίσματα σταδιακά, εκδίδοντας νέα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ', ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα υπάρχοντα θα παραμείνουν σε κυκλοφορία για πολλά χρόνια, γράφει το ΒΒC.

Και υπενθυμίζει ότι ένα νόμισμα που κυκλοφόρησε το 2018 για τον εορτασμό των 70ών γενεθλίων του διαδόχου έδωσε μια ιδέα του τι έρχεται: ο νέος βασιλιάς θα κοιτάζει αριστερά, δηλαδή απ' την άλλη μεριά, καθώς η παράδοση υπαγορεύει πως κάθε νέος μονάρχης πρέπει να κοιτάζει σε αντίθετη κατεύθυνση από τον προηγούμενο (στα νομίσματα).

Η βασίλισσα εμφανίζεται σε όλα τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας από το 1960 (όσα εκδόθηκαν από τράπεζες της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν απεικονίζουν τον μονάρχη). Υπάρχουν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας, αξίας περίπου 80 δισ. λιρών, σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή. Κι αυτά θα αντικατασταθούν σταδιακά.

Τα βασιλικά ταχυδρομεία αλλάζουν μονόγραμμα

Επίσης, από το 1967 όλα τα γραμματόσημα που εκδίδονται από τα Βασιλικά Ταχυδρομεία φέρουν ανάγλυφη σιλουέτα προφίλ της Ελισάβετ.

Ο νέος βασιλιάς, μέχρι πρότινος πρίγκιπας της Ουαλίας, έχει εμφανιστεί σε γραμματόσημα στο παρελθόν, αλλά τα νέα βασιλικά ταχυδρομικά σχέδια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Επίσης, πάνω από το 60% των 115.000 ταχυδρομικών θυρίδων του Ηνωμένου Βασιλείου φέρουν το σήμα EIIR - E σημαίνει Ελισάβετ, II σημαίνει η δεύτερη (Β') και R σημαίνει regina, δηλαδή βασίλισσα λατινιστί. Κι εδώ σταδιακά θα πρέπει να επικρατήσει το μονόγραμμα το νέου μονάρχη. 

Τι προϊόντα καταναλώνουν τα ανάκτορα

Είτε ψωνίζουν κέτσαπ είτε κορν φλέικς είτε κολόνιες, οι προσεκτικοί Βρετανοί καταναλωτές διαβάζουν συχνά στις συσκευασίες τη φράση «Υπό την έγκριση της Αυτής Μεγαλειότητος της βασιλίσσης», που σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία προμηθεύει και τα ανάκτορα.

Μέχρι σήμερα τα ανάκτορα έχουν παραχωρήσει περίπου 900 εγγυήσεις για προϊόντα 800 εταιρειών.

Όταν πεθάνει ένας «παραχωρητής», δηλαδή μέλος του βασιλικού ζεύγους ή ο/η κληρονόμος τους, οι εγγυήσεις που εξέδωσε ακυρώνονται και η εταιρεία πρέπει εντός διετίας να αποσύρει τα οικόσημα από τις συσκευασίες της (κατ' εξαίρεση οι εγγυήσεις της βασιλομήτορος ίσχυαν για πέντε χρόνια μετά τον θάνατό της).

Οι εγγυήσεις που έχει εκδώσει ο Κάρολος ως πρίγκιπας της Ουαλίας ευτυχώς θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενώ αναμένεται ο νέος βασιλιάς να χορηγήσει και στον γιο και διάδοχό του πρίγκιπα Γουίλιαμ τη δυνατότητα να εκδίδει τις δικές του εγγυήσεις.

Νέα διαβατήρια, νέος εθνικός ύμνος

Φρεσκάρισμα δεν χρειάζονται όμως μόνο τα χρήματα, τα γραμματόσημα και οι βασιλικές εγκρίσεις προϊόντων.

Όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται στο όνομα της Αυτής Μεγαλειότητος και θα εξακολουθούν να ισχύουν, ωστόσο στα νέα διαβατήρια η διατύπωση θα τροποποιηθεί σε «Αυτού Μεγαλειότητα».

Επίσης, οι αστυνομικές δυνάμεις σε Αγγλία και Ουαλία θα πρέπει να αλλάξουν το βασιλικό μονόγραμμα στο κράνος τους. 

Και φυσικά, ο εθνικός ύμνος ξανα-αλλάζει στίχους, για πρώτη φορά από το 1952: από «God save the Queen» σε «God save the King» (ο Θεός να φυλάει το βασιλιά). Η επίσημη «πρώτη» του επικαιροποιημένου βρετανικού ύμνου έγινε στο πρώτο διάγγελμα του νέου μονάρχη Καρόλου Γ'.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v