Λυγίζει το ευρωπαϊκό αλουμίνιο υπό την πίεση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς ακόμη δύο παραγωγοί ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή τους και η βιομηχανία μετάλλων της Γηραιάς Ηπείρου βγάζει κραυγή αγωνίας, κάνοντας λόγο «υπαρξιακή απειλή».
Η Speira GmbH θα μειώσει την παραγωγή στο μεταλλουργείο της στη Γερμανία κατά 50% μέχρι νεωτέρας, ενώ το μεγαλύτερο μεταλλουργείο αλουμινίου της Ευρώπης, η Aluminium Dunkerque Industries France, θα μειώσει την παραγωγή κατά 22% μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι περικοπές αντικατοπτρίζουν και επιτείνουν τον ισχυρό αντίκτυπο που έχει η ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας και φυσικού αερίου.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει «μόνιμη αποβιομηχάνιση» στην περιοχή, αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του κλάδου, μεταδίδει το Bloomberg.
Σε επιστολή της την Τετάρτη, η βιομηχανική Ένωση Eurometaux καλεί τους πολιτικούς να «εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές» για να προστατεύσουν τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση των τιμών από παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και την επέκταση των κρατικών ενισχύσεων.
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει «επιλογές για προσωρινά μέτρα αλληλεγγύης, με στόχο την εξισορρόπηση των έκτακτων κερδών σε άλλους κλάδους ένεκα της κρίσης», ανέφερε η επιστολή, την οποία συνυπογράφουν 40 κορυφαίοι παραγωγοί και μεταποιητές μετάλλων της Ευρώπης.
Tην επιστολή υπογράφουν και οι Ευάγγελος Mυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Βιοχάλκο) και Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ).
Η ικανότητα παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου στη Γηραιά Ήπειρο είχε ήδη μειωθεί κατά περίπου 50% τον περασμένο χρόνο, ακόμη και πριν από τις τελευταίες περικοπές, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970. Το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο επειδή είναι πολύ ενεργοβόρο. Είναι επίσης δύσκολο και δαπανηρό να επανεκκινήσουν τα μεταλλουργεία αφού κλείσουν.
Η παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1973
Ορισμένες μονάδες προστατεύονται από κρατικές επιδοτήσεις, μακροπρόθεσμες συμφωνίες ηλεκτρικής ενέργειας ή πρόσβαση στη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια. Ωστόσο, η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να σημαίνει ότι μεγάλες μονάδες κινδυνεύουν να απενεργοποιηθούν οριστικά.
«Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις με πολλά άλλα ευρωπαϊκά χυτήρια αλουμινίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Speira Einar Glomnes. «Οι τιμές της ενέργειας έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπουμε ότι θα μειωθούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον».
Η Speira αναμένει ότι η διαδικασία περικοπών στην παραγωγή θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ωστόσο δεν σκοπεύει να προβεί σε αναγκαστικές περικοπές θέσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, 12 όμιλοι που εκπροσωπούν βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης, συμπεριλαμβανομένου του τσιμέντου, των χημικών και του χάλυβα, ζήτησαν από την ΕΕ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και να προσαρμοστεί προσωρινά το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων του μπλοκ.
«Για πολλές βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επιχειρηματική λογική να συνεχιστεί η παραγωγή στην Ευρώπη ούτε ορατότητα και βεβαιότητα για επενδύσεις και περαιτέρω εξελίξεις», έγραψαν συλλογικά οι φορείς του κλάδου.
Σε απάντηση, οι Βρυξέλλες πρόκειται να προτείνουν στόχους για μειώσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, έκτακτους φόρους σε ενεργειακές εταιρείες — τα έσοδα των οποίων μπορούν να ανακατευθυνθούν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις — και τροποποίηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να στηρίξουν εταιρείες που βρίσκονται σε οικονομική στενότητα.
Τα σχέδια θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή, καθώς τα κράτη μέλη πιέζουν τις Βρυξέλλες να λάβουν ταχέως διορθωτικά μέτρα.
Ο Νίκος Κεραμύδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος, τόνισε ότι η ηλεκτρική ενέργεια, σε τρέχουσες τιμές αγοράς, που απαιτείται για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου θα κόστιζε περίπου 10.000 ευρώ αλλά θα πωλούνταν για λιγότερο από 2.500 ευρώ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία του έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς ενέργειας, αλλά πρόσθεσε ότι ολόκληρη η βιομηχανία θα δυσκολευτεί όταν λήξουν τα συμβόλαια.
«Οτιδήποτε δεν έχει αντιστάθμιση δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αγοράσεις μελλοντική ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές που θα σε κρατήσουν στη ζωή».