Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ΕΕ στην ενέργεια: Βλέπει όρια στο τι μπορεί να πετύχει

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στις τιμές των ΑΠΕ, πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα. Ωστόσο, η παρέμβαση δεν θα επαναφέρει τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα. Ποιο το σχέδιο.

Παρέμβαση ΕΕ στην ενέργεια: Βλέπει όρια στο τι μπορεί να πετύχει

Μια επείγουσα παρέμβαση στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειώσει τις τιμές, αλλά δεν θα προστατεύσει την οικονομία της περιοχής από τις δευτερογενείς επιπτώσεις μιας ιστορικής ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως θυμίζει δημοσίευμα του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών επεξεργάζεται μέτρα για να περιορίσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις αποστολές φυσικού αερίου που απαιτούνται για τις μονάδες παραγωγής καυσίμων, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των ανώτατων τιμών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, σύμφωνα με σημείωμα πολιτικής που ήρθε στα χέρια του Bloomberg News την Πέμπτη.

Ενώ τα εργαλεία παρέμβασης «μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης, ιδίως όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, δεν θα επαναφέρουν τις τιμές της ενέργειας στα προ κρίσης επίπεδα ούτε θα εξαλείψουν τις σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά», ανέφερε η Κομισιόν στο σημείωμα. «Δεδομένων των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τις αγορές ενέργειας αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε κανένα είδος παρέμβασης στην αγορά που θα είχε τέτοιο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα». 

Η Επιτροπή συστήνει στο σημείωμα πολιτικής της ότι η βραχυπρόθεσμη παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργούσε καλύτερα ως συνδυασμός τριών παραγόντων:

  • Μείωση της ζήτησης ενέργειας με βάση την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο που περιλαμβάνεται σε Κανονισμό χειμερινής ετοιμότητας που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη τον Ιούλιο.
  • Οριο τιμών για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πλην του φυσικού αερίου, των οποίων το κόστος λειτουργίας είναι χαμηλότερο από αυτό των μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
  • Εσοδα από το όριο τιμών -ουσιαστικά ένας έκτακτος φόρος- που θα βοηθούσαν στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις τιμές λιανικής πώλησης.

Για να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καλέσουν τους βιομηχανικούς καταναλωτές να υποβάλουν προσφορές για το πόσο θα δέχονταν να πληρωθούν για να μειώσουν την κατανάλωση. Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να λάβουν κίνητρα για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα.

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια ή καύση άνθρακα θα μπορούσε να είναι είτε υποχρεωτική για όλα τα μέλη της ΕΕ είτε προαιρετική και θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιο εύκολα στην προθεσμιακή αγορά της επόμενης ημέρας.

Ο περιορισμός των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα παρείχε στη συνέχεια πρόσθετα κονδύλια για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών μέσω ρυθμιζόμενων τιμολογίων, άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης ή μείωσης των εισφορών.

Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να μην αναζητηθούν επιλογές όπως η πλήρης αναστολή λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η θέσπιση πλαφόν στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και η επέκταση του μηχανισμού περιορισμού των τιμών που εισήχθη στην Ισπανία και την Πορτογαλία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συζητήσει τις επιλογές με εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη σε μια τεχνική συνάντηση στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v