Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βαραίνει το διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα

Η ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως, συνέβαλε στις σοβαρές διατροφικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βαραίνει το διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία βαρύνει όλο το ανθρωπιστικό σύστημα και μπορεί να έχει διαρκείς συνέπειες στην ικανότητα των οργανώσεων να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες καταστάσεις ανά τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο πόλεμος αυτός, ο οποίος αύριο εισέρχεται στον έβδομο μήνα του, ώθησε τους ανθρώπους "σε μια κρίσιμη καμπή", εξήγησε σε ανακοίνωση ο Φρανσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ/IFRC).

"Οι καταστροφικές συνέπειες του σοκ δεν σταματούν να αυξάνονται όσο η σύγκρουση διαρκεί, με την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας όπως και με ανθρωπιστικές κρίσεις που επιδεινώνονται", πρόσθεσε.

Οι συνέπειες της σύγκρουσης αυξάνουν τις ανάγκες σε βοήθεια σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η Μπριγκίτε Μπίσοφ 'Εμπεσεν, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΟΕΣ για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, σε διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου.

"Η κρίση επεκτάθηκε σε όλο το ανθρωπιστικό σύστημα και το έθεσε υπό τεράστιο στρες", υπογράμμισε και "αυτό θα έχει μακροχρόνια συνέπεια στην ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των δωρητών να ανταποκρίνονται στις έκτακτες καταστάσεις σε άλλα μέρη".

Η ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως, συνέβαλε στις σοβαρές διατροφικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη.

Παρά τις προσπάθειες για την επανάληψη των παραδόσεων των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι εξαγωγές αυτές καταγράφουν πτώση κατά 46% από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη ΔΟΕΣ.

"Αυτή η μεγάλη πτώση έχει σοβαρό αντίκτυπο στη μεγάλη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής όπου περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν ακραία πείνα -- τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων 70 ετών", τόνισε.

Ο Ερυθρός Σταυρός, που έχει πλέον στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες περισσότερους από 100.000 ντόπιους εθελοντές και μέλη του προσωπικού του, συνεχίζει να αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τις εκεί ανθρωπιστικές ανάγκες.

Η οργάνωση εκφράζει λύπη για τις τεράστιες ζημιές στην Ουκρανία όπου εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους: "Ακόμη κι αν η σύγκρουση αυτή τελειώσει αύριο, θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις και στα σπίτια όπως και ο αντίκτυπος στις οικογένειες".

Ήδη, ο πληθωρισμός καταγράφει άνοδο και οι ελλείψεις βασικών προϊόντων όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, υποχρεώνουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αγωνιστούν για να προμηθευτούν βασικά προϊόντα.

Και οι ανάγκες δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται με το κρύο που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες.

"Θα είναι ο σκληρότερος χειμώνας", παρατήρησε ο Μακσίμ Ντοτσένκο, γενικός διευθυντής του ουκρανικού Ερυθρού σταυρού, σε ενημέρωση του Τύπου. "Οι ανάγκες αυξάνονται" και οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές και πέραν της Ουκρανίας, προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v