Ύστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την φαρμακευτική περίθαλψη άρχισε να συζητείται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση για τα αμερικανικά νοικοκυριά και την οικονομία μας», υποσχέθηκε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ήρθε στην εξουσία με μεγάλες μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες.
Το μεγαλόπνοο σχέδιο -απόρροια πολυάριθμων συμβιβασμών με τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του- προβλέπει 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και 64 δισεκατομμύρια δολάρια για την υγεία.
Ηλιακή ενέργεια
«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν την επένδυση αυτή, την υψηλότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Διότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται κάθε χρόνο από φονικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές, η κλιματική κρίση βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα με τις κυριότερες ανησυχίες των αμερικανικών νοικοκυριών, πολύ πίσω από τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι δαπάνες θα τύχουν της υποστήριξης των Αμερικανών, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να εστιάσουν σε οικονομικά κίνητρα: μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φορολογικών εκπτώσεων σε παραγωγούς και καταναλωτές αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας.
Αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων, θα προσφερθούν επίσης στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες για να τις βοηθήσουν στη μετάβασή τους – ένα μέτρο που επικρίθηκε έντονα από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος επειδή δεν επιτεύχθηκε μια πιο φιλόδοξη συμφωνία ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Προβλέπει επίσης μέτρα για τη δασοπροστασία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των δασών απέναντι στις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν την αμερικανική Δύση και των οποίων ο πολλαπλασιασμός έχει αποδοθεί εν πολλοίς στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Φθηνότερα φάρμακα
Ο «Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού», όπως αποκαλείται, σκοπεύει παράλληλα να αντιμετωπίσει την υπέρογκη τιμή ορισμένων φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη, κι έτσι να εξαλείψει εν μέρει τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση που έχουν οι Αμερικανοί στην περίθαλψη. «Η αγωνία των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν φάρμακα που σώζουν ζωές θα αμβλυνθεί σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.
Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση θα επιτρέψει για πρώτη φορά στο Medicare -το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας- να διαπραγματευτεί απευθείας τις τιμές ορισμένων φαρμάκων με τις φαρμακοβιομηχανίες και έτσι να εξασφαλίσει πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν καταγγείλει το απαγορευτικό κόστος ορισμένων θεραπειών, το οποίο μπορεί να είναι έως και 10 φορές ακριβότερο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου. Υπάρχουν ωστόσο άλλοι που δεν συμμερίζονται την ανάγκη κρατικής παρέμβασης, θεωρώντας ότι πρόκειται για ζήτημα ατομικής ευθύνης και προνοητικότητας.
Επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους
Το νομοσχέδιο -που φέρεται να έχει θετική απήχηση σε μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις- έχει επικριθεί έντονα από τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. «Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη λεηλατήσει αμερικανικά νοικοκυριά μια φορά μέσω του πληθωρισμού και η λύση που προκρίνουν τώρα είναι να τα λεηλατήσουν για δεύτερη φορά», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.
Παράλληλα με αυτές τις τεράστιες επενδύσεις, το νομοσχέδιο έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, επιβάλλοντας νέο ελάχιστο φόρο 15% σε όλες τις εταιρείες των οποίων τα κέρδη ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Φιλοδοξεί μάλιστα να μην επιτρέψει σε εταιρείες-κολοσσούς να εκμεταλλευθούν «παραθυράκια» για να φορολογηθούν με μικρότερο συντελεστή.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία, θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χρειάζεται απεγνωσμένα μια πολιτική επιτυχία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών σε λιγότερο από 100 ημέρες, προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο χωρίς καθυστέρηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ