Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Διάσκεψη για το νομοσχέδιο υπέρ της βιομηχανίας μικροτσίπ

Αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης για απεξάρτηση από τις αγορές του εξωτερικού, κυρίως της Κίνας. Ποιοι συμμετείχαν. Τι υποστήριξαν.

Μπάιντεν: Διάσκεψη για το νομοσχέδιο υπέρ της βιομηχανίας μικροτσίπ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε την Δευτέρα μία ψηφιακή διάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους της Lockheed Martin Corp, της Medtronic PLC και της Cummins Inc μαζί με τους επικεφαλής των συνδικάτων των εργαζομένων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για μία νομοθεσία ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής μικροκυκλωμάτων (τσιπ).

“Το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό,” δήλωσε ο Μπάιντεν. “Υπάρχει μία επιτακτική οικονομική ανάγκη. Αυτό το νομοσχέδιο θα ενισχύσει αποφασιστικά την παραγωγή μικροκυκλωμάτων.”

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι καθυστερεί μία διαδικαστική ψηφοφορία εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών μέχρι σήμερα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση περίπου 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και μία νέα τετραετή μείωση φόρου, προκειμένου οι εταιρίες να ενθαρρυνθούν για την κατασκευή μονάδων βιομηχανικής παραγωγής μικροκυκλωμάτων στη χώρα. Η μείωση αυτή του φόρου κοστολογείται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την υλοποίηση ενός προγράμματος επιχειρηματικής βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων “για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε τοπικές κοινωνίες.”

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γερουσία υποστήριξε με ψήφους 64 έναντι 34, ένα διαδικαστικό μέτρο για μία επεξεργασμένη και πιο ανώδυνη έκδοση του νομοσχεδίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Lockheed Martin Τζέιμς Τάικλετ είπε στον Μπάιντεν ότι ένας δυναμικός εφοδιασμός σε μικροκυκλώματα “είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την εθνική ασφάλεια, όσο και για την υγεία της αμυντικής βιομηχανικής βάσης και την αεροδιαστημική βιομηχανία στο σύνολό της.”

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τη χαλάρωση της πίεσης από μία έλλειψη μικροκυκλωμάτων που έχει προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης, του ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και των τεχνολογικά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.

“Πρόκειται για μία επένδυση στις ΗΠΑ,” δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο που έλαβε μέρος στην ίδια ψηφιακή συνάντηση. “Η Αμερική έγινε συνολικά εξαρτώμενη από την Κίνα, ειδικότερα για” τα μικροκυκλώματα που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη, τις ιατρικές συσκευές, αλλά και τον βιομηχανικό εξοπλισμό.

Αποτελεί ένα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας όλης της κυβέρνησης, αντιδρώντας απέναντι σε μία ανερχόμενη Κίνα, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις που ασκούνται από τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού μέσω της μείωσης της εξάρτησης των αμερικανικών βιομηχανιών από την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στο εξωτερικό.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επέκρινε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το ως μία “λευκή επιταγή” στην “υπερβολικά κερδοφόρα” βιομηχανία παραγωγής μικροκυκλωμάτων, που λαμβάνει κυβερνητικά χρήματα για την αντικατάσταση αμερικανικών εργοστασίων που έκλεισαν μέσα στην προηγούμενη 20ετία.

Ο Μπάιντεν απέρριψε την κριτική ότι η νομοθεσία είναι μία παραχώρηση προς τις μεγάλες εταιρίες, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Εμπορίου θα μπορεί να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση εταιριών που δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν.

Τον Ιούνιο του 2021, η Γερουσία ψήφισε ένα διακομματικό νομοσχέδιο 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση των δαπανών στην τεχνολογική έρευνα και την ανάπτυξη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την εκδοχή αυτή του νομοσχεδίου τον Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v