Τι περιμένει η αγορά από το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για το Νότο

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος και τους όρους που θα πρέπει να πληρούν τα κράτη που θα το αξιοποιήσουν. Πού μπαίνει ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Ο φόβος για... γερμανικά παρατράγουδα.

Τι περιμένει η αγορά από το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για το Νότο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει ένα απεριόριστου μεγέθους εργαλείο αγοράς ομολόγων την επόμενη εβδομάδα, για να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα σε πιο απότομες και γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, λένε οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Σχεδόν το 80% προβλέπει ότι το εργαλείο, γνωστό ως «Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης», θα έχει «ελαφρείς» όρους για τις κυβερνήσεις που θα κληθεί να στηρίξει. Σχεδόν όλοι αναμένουν ότι η ρευστότητα που θα δημιουργεί αγοράζοντας τίτλους θα απορροφηθεί εκ νέου σε μια διαδικασία που ονομάζεται «αποστείρωση».

Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι ήδη σε ρεκόρ και πλησιάζει διψήφια νούμερα, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την πρώτη κίνηση στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι πίσω από την καμπύλη, με τη Fed να έχει ξεκινήσει τη νομισματική σύσφιξη τον Μάρτιο και να εξετάζει για τον Ιούλιο μια ιστορική αύξηση 100 μονάδων βάσης.

Η ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι η δράση ήταν απαραίτητη, παρότι προηγουμένως υποστήριζε ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός. Όμως, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στα πιο υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν στην προοπτική των πρώτων αυξήσεων επιτοκίων από το 2011, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι χρειάζονταν ένα μέσο που θα λειτουργεί παράλληλα, ώστε η νομισματική πολιτική να είναι αποτελεσματική.

«Ο σχεδιασμός του νέου εργαλείου θα αφήσει τη μέγιστη διακριτική ευχέρεια στο Διοικητικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. «Με το να είναι εσκεμμένα ασαφείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν ότι αφενός η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου θα είναι αρκετή για να αποφευχθεί αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, αφετέρου, οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν θα είναι αρκετά συχνές για να τεκμηριώσουν ισχυρισμούς για νομισματική χρηματοδότηση».

Όλα τα προηγούμενα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ προκάλεσαν αγωγές στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου η πίστη στη νομισματική ορθοδοξία είναι βαθιά, θυμίζει το Bloomberg. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι το νέο εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό στενά καθορισμένους όρους».

Μερικοί από τους συναδέλφους του ελπίζουν ότι η ευέλικτη επανεπένδυση του χρέους που λήγει στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ θα συγκρατήσει τις αποδόσεις και ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν «καθαρές αγορές», εάν το νέο εργαλείο είναι αρκετά μεγάλο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τελικά να χρησιμοποιήσει το εργαλείο. Σχεδόν το 90% αναμένει ότι θα είναι απεριόριστο σε μέγεθος και ένας στους πέντε μπορεί να φανταστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής θα πωλούν ενεργά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τώρα, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό οι νέες αγορές τίτλων.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων, επί του παρόντος, στο -0,5%, να αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενο από μικρότερα βήματα σε κάθε επόμενη συνεδρίαση μέχρι τον Μάρτιο.

Το επιτόκιο αναμένεται να κορυφωθεί στο 1,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v