Πού διαφέρει η τωρινή κρίση από τη Μεγάλη Υφεση του 2008

Ποια από τις δύο μπορεί να χαρακτηριστεί ως περισσότερο επιζήμια. Πόσο άσχημα είναι τελικά τα πράγματα σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Τα 10 σημεία - κλειδιά.

Πού διαφέρει η τωρινή κρίση από τη Μεγάλη Υφεση του 2008

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής πίεσης παγκοσμίως. Ωστόσο οι συνθήκες είναι εξαιρετικά διαφορετικές σήμερα σε σύγκριση με αυτές που ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης του 2008.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές αυτές;

Πληθωρισμός

Αυτό είναι αρκετά προφανές. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό πολλών δεκαετιών σχεδόν παντού στον κόσμο, ακόμη και σε χώρες που φημίζονταν για την απουσία του όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία.

Εργασία

Άλλη κομβική διαφορά είναι η ισχυρή αγορά εργασίας. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας αγγίζει αυτή τη στιγμή μόλις το 3,6% όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αντίθετα στον απόηχο της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, η ανεργία έφτανε στο 8% ακόμη και τον Ιανουάριο του 2013.

Ευρωπαϊκό άγχος

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, πριν από μια δεκαετία η γερμανική οικονομία άνθιζε, ενώ η περιφέρεια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Αυτή τη φορά όμως, μεγάλη είναι η πίεση που ασκείται στη γερμανική βιομηχανία εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και του αγώνα για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Το 2012, η Γερμανία είχε τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, ενώ τώρα παρουσιάζει έλλειμμα.

Δεν είναι θέμα spreads

Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλότερο τίμημα για να δανειστούν χρήματα στην αγορά ομολόγων. Όμως, εν μέρει χάρη στην ΕΚΤ, τα πράγματα παραμένουν πιο ήρεμα σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Η διαφορά π.χ. μεταξύ των 10ετών ομολόγων Ιταλίας-Γερμανίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν το 2012.

Δύναμη του καταναλωτή

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε τρομακτική κατάσταση σήμερα. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες, όπως οι πτωχεύσεις νοικοκυριών στην τελευταία ύφεση είχαν αρχίσει να αυξάνουν πολύ νωρίτερα και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για χρόνια, ακόμα και όταν πέρασε το χειρότερο. 

Στέγαση

Μεγάλη διαφορά εντοπίζεται και στη στέγαση. Οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να πέφτουν στις αρχές του 2006, πολύ πριν από το μεγάλο κραχ. Αυτές τις μέρες παρατηρείται κάποια αδυναμία στην αγορά, αλλά μέχρι στιγμής οι γενικοί δείκτες για τις τιμές των κατοικιών δεν έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Πράγματα > Χρήματα

Πριν από 10 χρόνια, ο κόσμος μαστιζόταν από σοβαρή έλλειψη χρημάτων. Σήμερα ωστόσο, το παγκόσμιο άγχος αφορά κυρίως στην έλλειψη προϊόντων, όπως τροφίμων και ενέργειας. Μέχρι στιγμής έχουμε δει τις κυβερνήσεις να αναζητούν νέες πηγές φυσικού αερίου και εμπορεύματα, αντί για χρήματα που ήταν το δυσεύρετο αγαθό στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης.  Για να καταλάβει κανείς τη σημασία της ενέργειας στη νέα πραγματικότητα αρκεί να συγκρίνει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αυτές στις ΗΠΑ μετά από μια έκρηξη σε αμερικανικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μόλις περιορίστηκε η εξαγωγική ικανότητα των ΗΠΑ, οι τιμές στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν, ενώ εκείνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν. Η ενεργειακή κυριαρχία είναι η νέα νομισματική κυριαρχία.

Κεφάλαιο εναντίον εργασίας

Ξεκινώντας την άνοιξη του 2007, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ άρχισε να ανεβαίνει και στη συνέχεια λίγους μήνες αργότερα ο S&P 500 έφτασε στο απόγειό του. Αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστρέφονται. Οι μετοχές βρίσκονται σε πτώση εδώ και σχεδόν 8 μήνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας αρνείται να υποχωρήσει περαιτέρω.

Εργοστασιακή παραγωγή

Στις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή άρχισε να πέφτει στις αρχές του 2008. Αυτή τη φορά, εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο επιτυγχάνοντας νέα ιστορικά υψηλά.

Κατανομή μισθολογικού κέρδους

Υπάρχει έντονη διαφορά στις αυξήσεις απολαβών ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους σύμφωνα με τα στοιχεία της Atlanta Fed, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v