Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα για τα ομόλογα αναδυόμενων, έφυγαν 50 δισ.

Οι καθαρές εκροές από τα κεφάλαια σταθερού εισοδήματος είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία 17 χρόνια. Οι αποδόσεις έως σήμερα το 2020 είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ!

Ξεπούλημα για τα ομόλογα αναδυόμενων, έφυγαν 50 δισ.

Οι επενδυτές σήκωσαν 50 δισ. δολάρια από ομολογιακά επενδυτικά προϊόντα αναδυόμενων αγορών φέτος, ένα σημάδι ότι η απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε φυγή κεφαλαίων από τις συγκεκριμένες αγορές

Οι καθαρές εκροές από τα κεφάλαια σταθερού εισοδήματος του EM είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία 17 χρόνια, πολύ χειρότερες από ό,τι καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης ανησυχίας για την οικονομία της Κίνας το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η JPMorgan.

«Ήταν αρκετά δραματικό», δήλωσε ο Marco Ruijer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στη William Blair, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει «μια τέλεια καταιγίδα» για τις αναδυόμενες αγορές χρέους.

Η ισχυρή μετατόπιση από τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία συνήθως θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα από τα αντίστοιχα αναπτυγμένων αγορών, οδήγησε τις τιμές σε απότομη πτώση. Ο δείκτης αναφοράς των κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών εκφρασμένων σε δολάρια, ο JPMorgan EMBI Global Diversified, έχει πτώση 18,6% και κινείται για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του.

Οι αναδυόμενες αγορές υπέφεραν ήδη από τις συνέπειες της πανδημίας πριν χτυπήσουν οι αντίθετοι άνεμοι του τρέχοντος έτους, σημειώνουν οι Financial Times.

Το παγκόσμιο σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες.  Ωστόσο, μεγάλοι εισαγωγείς ενέργειας όπως η Τουρκία αντιμετωπίζουν δέχονται πλήγμα από το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο. Δεδομένου ότι τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια, η αποδυνάμωση των νομισμάτων των χωρών των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου ενισχύει αυτές τις πιέσεις κόστους.

«Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τείνουν να συσχετίζονται αρκετά με τον οικονομικό κύκλο», δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές «δεν θέλουν να έχουν μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v