Πώς θα αναδειχθεί ο νέος εκλεκτός των Τόρις

Ποια είναι η εσωκομματική διαδικασία για να επιλέξει νέο ηγέτη το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας μετά την παραίτηση Τζόνσον, ποιος αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι.

Πώς θα αναδειχθεί ο νέος εκλεκτός των Τόρις

Μετά τα σκάνδαλα διαρκείας και την επεισοδιακή παραίτηση Τζόνσον, όποιος τον αντικαταστήσει θα απολαύσει μια άνετη (;) πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα έχει μπροστά του δύο ολόκληρα χρόνια κυβερνησιμότητας, πριν κατέλθει η Βρετανία σε γενικές εκλογές. Πώς θα γίνει όμως η αλλαγή ηγεσίας; Τι προβλέπουν οι κανονισμοί;

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι αναζητούν υποστήριξη ανάμεσα στους βουλευτές, ώστε εντέλει, ύστερα από ψηφοφορία και διαβουλεύσεις, να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι. Τον «τυχερό» σ' αυτή την περίπτωση θα επιλέξει η βάση των Τόρις, διά της ψήφου της. Εάν πάρει το χρίσμα των βουλευτών μόνο ένας υποψήφιος, αν και αδιαφιλονίκητος ηγέτης πρέπει να υπερψηφιστεί και πάλι από τη βάση, για να επικυρωθεί η κυριαρχία του, αναφέρει το Bloomberg.

Μπορεί να χρειαστούν πάνω από έξι εβδομάδες για να περατωθεί η διαδικασία, ανάλογα με το πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι. Στην τελευταία τέτοια ψηφοφορία, το 2019, υπήρχαν 10 υποψήφιοι και χρειάστηκαν έξι γύροι στην κοινοβουλευτική κάλπη μέχρι να αναδειχθούν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

Πρωθυπουργός με προθεσμία

Παραιτούμενος ο Τζόνσον  δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός έως ότου αναδειχθεί ο νέος ηγέτης, όπως έκανε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι το κόμμα θα του επιτρέψει να παραμείνει στο πόστο του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, χρέη πρωθυπουργού θα μπορούσε να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει πριν από την παραίτηση Τζόνσον ότι αν παραμείνει, το Εργατικό κόμμα θα καταθέσει ψήφο μομφής.

Διάδοχοι και δελφίνοι

Μεταξύ των κορυφαίων πιθανών διεκδικητών είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μορντό, η οποία θεωρείται χαρισματική, με ηγετικές ικανότητες και ισχυρά διαπιστευτήρια υπέρ του Brexit. Άλλοι είναι ο Ρίσι Σουνάκ, η απόφαση του οποίου να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών αποτέλεσε θρυαλλίδα που οδήγησε στο μπαράζ παραιτήσεων εντός της κυβέρνησης το τελευταίο 48ωρο, καθώς και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Ικανές δυνάμεις μετρούν η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, φιλελεύθερη πολιτικός και δημοφιλής στη βάση του κόμματος, ο πρώην υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, καθώς και ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο νέος υπουργός Οικονομικών που παρά τον διορισμό του δεν στήριξε τον απερχόμενο Τζόνσον.

Ο διάδοχος του Τζόνσον θα παραλάβει μια οικονομία που πλήττεται από μεγάλη ακρίβεια, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Επίσης, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στα ταχυδρομεία, οι δάσκαλοι και οι δικηγόροι έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο νέος ηγέτης θα πρέπει επίσης να επανασυναρμολογήσει ένα κατακερματισμένο κόμμα, που δείχνει κουρασμένο μετά από 12 χρόνια στην εξουσία και που μαστίζεται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Τζόνσον. Και μην ξεχνάμε την έτερη πέτρα του σκανδάλου, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν ενταθεί μετά τις απειλές του Τζόνσον ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για το Brexit.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v