Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς προς Βούτσιτς: Η Σερβία να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Σέρβος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της χώρας του, επικαλούμενος τη ρωσική υποστήριξη στο ζήτημα του Κοσόβου. Οι στόχοι της περιοδείας Σολτς στα Βαλκάνια. Γεύμα εργασίας με Μητσοτάκη στη Σύνοδο τη Θεσσαλονίκης.

Σολτς προς Βούτσιτς: Η Σερβία να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς ζήτησε από το Βελιγράδι να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έτσι να συνταχθεί με την πολιτική του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο στο Βελιγράδι.

Ο Όλαφ Σόλτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε πως έθεσε το θέμα αυτό, λέγοντας: «Όλες οι προς ένταξη χώρες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Γερμανός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ζήτησε από τη Σερβία να μην αναβάλει την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά «να το πράξει άμεσα όσο το θέμα είναι επίκαιρο».

Ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η θέση της Σερβίας στο θέμα των κυρώσεων είναι περίπλοκη γιατί «η Σερβία εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου».

Το Κόσοβο, επίσης, απασχόλησε τη συνάντηση Βούτσιτς-Σoλτς και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να υπάρξει αφοσίωση στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ με σκοπό να βρεθεί σύντομα βιώσιμη λύση και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Όλαφ Σόλτς επανέλαβε στο Βελιγράδι, όπως το έκανε και το πρωί στην Πρίστινα, ότι ο διάλογος θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την απορία του για τη διατύπωση αυτή και επισήμανε ότι σε κανένα επίσημο έγγραφο της ΕΕ δεν αναφέρεται ότι σκοπός του διαλόγου είναι η αλληλοαναγνώριση, αλλά η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε στο άμεσο μέλλον να καταστούν οι χώρες της περιοχής μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Το 2023 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, και είναι πλέον ανάγκη να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία» επισήμανε ο Όλαφ Σόλτς.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο καγκελάριος Σόλτς τόνισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της ειρήνης, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να αποδεχθεί  την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος σήμερα Παρασκευή επισκέφτηκε την Πρίστινα, ακολούθησε η επίσκεψη στο Βελιγράδι, ενώ το βράδυ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP). Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθεί και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αύριο Σάββατο ο Όλαφ Σόλτς θα μεταβεί σε Σόφια και Σκόπια. Σκοπός της περιοδείας του Γερμανού καγκελάριου είναι να επισπεύσει την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v