Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους, ενώ μαίνονται οι βομβαρδισμοί και οι αιματηρές μάχες στους δρόμους του Σεβεροντονιέτσκ, με τη Ρωσία να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τη βομβαρδισμένη πόλη, που αποτελεί «κλειδί» για τον βασικό της στόχο, να ελέγξει την ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει το Reuters.
O γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέκσι Ντανίλοφ δήλωσε χθες πως η κατάσταση στο Σεβεροντονιέτσκ είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και πως οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν όλη τη δύναμή τους στην περιοχή.
Από την πλευρά του, σε μια σπάνια ενημέρωση από το Σεβεροντονιέτσκ, ο διοικητής του τάγματος της εθνοφρουράς του Svoboda είπε πως οι Ουκρανοί προσπαθούν να παρασύρουν τους Ρώσους σε οδομαχίες προκειμένου να εξουδετερώσουν το πλεονέκτημα που έχει το πυροβολικό τους.
Επικοινωνία Ζελένσκι-Μακρόν
Σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συζήτησε χθες Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων», όπως διευκρίνισε αργότερα η γαλλική προεδρία, καθώς και για την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσω Twitter, ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως ενημέρωσε τον κ. Μακρόν για την «κατάσταση στο μέτωπο» με τις δυνάμεις της Ρωσίας. «Συζητήσαμε σχετικά με την περαιτέρω αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας», συνέχισε και πρόσθεσε, «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον δρόμο για την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ».
Το Παρίσι επιβεβαίωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών. Ο κ. Μακρόν ενημερώθηκε από τον κ. Ζελένσκι «για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου, καθώς και για τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την πολιτική υποστήριξη, την οικονομική υποστήριξη και την ανθρωπιστική βοήθεια».
Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του πως το Παρίσι «θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για βαριά όπλα».
Οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ιδίως ενόψει της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Ιουνίου».
Η συνδιάλεξη ακολούθησε το κύμα επικρίσεων του Κιέβου προς το Παρίσι, μετά την έκκληση του κ. Μακρόν να μην «ταπεινωθεί η Ρωσία».
Ο κ. Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως την 1η Ιουλίου, δέχεται τελευταία πιέσεις από το Κίεβο, που αναμένει εξάλλου επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου.
Πούτιν ως άλλος… Μέγας Πέτρος
Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τίμησε τη μνήμη του τσάρου Μεγάλου Πέτρου στην επέτειο των 350 ετών από τη γέννησή του, παραλληλίζοντας την εισβολή στην Ουκρανία με την ιστορική αποστολή για ανάκτηση ρωσικών εδαφών. «Ο Μέγας Πέτρος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια. Φαίνεται να ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, να πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (ό,τι ήταν της Ρωσίας)», είπε ο Πούτιν.