Σχεδόν 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού ανθρώπων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Συνολικά, 4.816.923 Ουκρανοί καταγράφηκαν ως πρόσφυγες σε 44 ευρωπαϊκές χώρες από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τη UNHCR.
Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα συνολικά: πάνω από 7,3 εκατ. διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία, χωρίς επιστροφή, έχουν καταγραφεί από τότε έως τις 7 Ιουνίου.
Περίπου 2,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα τους αφού την εγκατέλειψαν, σύμφωνα με την UNHCR. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επιστρέφουν κυρίως για να δουν τους δικούς τους, να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους, για να δουλέψουν ή να βοηθήσουν άλλους να φύγουν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των Ουκρανών που έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι πάνω από 8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω του πολέμου.
Πάνω από τις μισές διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία γίνονται προς την Πολωνία (3,8 εκατ. αφίξεις, εκ των οποίων 1,15 εκατ. έχουν καταγραφεί εκεί ως πρόσφυγες), σύμφωνα με την UNHCR.
Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία ή η Μολδαβία, με κάθε μία εξ αυτών να καταγράφει επισήμως πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ως πρόσφυγες.
Ωστόσο η πλειονότητα των καταγεγραμμένων προσφύγων βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: περίπου 780.000 στη Γερμανία, κοντά 367.000 στην Τσεχία, πάνω από 118.000 στην Ισπανία και δεκάδες χιλιάδες σε πολλά άλλα κράτη.
«Το επίπεδο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες παραμένει εξαιρετικό», ανέφερε η UNHCR. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τη Ρωσία και περίπου 17.000 για τη Λευκορωσία, χώρα-σύμμαχο της Μόσχας, από την έναρξη της εισβολής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που επέστρεψαν στην Ουκρανία από αυτές τις δύο χώρες.
ΕΕ: Δέσμευση για παροχή ψυχολογικής στήριξης, εξειδικευμένες υπηρεσίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που σχετίζεται με την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Η συμφωνία στοχεύει στη στήριξη των προσφύγων που έχουν βιώσει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχολογικών τραυμάτων παρέχοντας πρώτες βοήθειες και αξιολόγηση, καθώς και μακροπρόθεσμη βοήθεια, αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στις δικές τους γλώσσες.
Η σύμβαση, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health, καλύπτει δράσεις για την ενίσχυση των ικανοτήτων του προσωπικού και των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, των προσώπων πρώτης γραμμής και άλλων επαγγελματιών σε πέντε χώρες της ΕΕ (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία) και θα διαρκέσει 24 μήνες.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε:
«Για πάνω από τρεις μήνες, εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι στην Ουκρανία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζήσουν μέσα από τα σημάδια και τα τραύματα του βάρβαρου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι που δραπετεύουν από τους βομβαρδισμούς, που ζουν με τραύματα πολέμου ή ανησυχούν για τους αγαπημένους τους σε ζώνες συγκρούσεων χρειάζονται ειδική ψυχολογική υποστήριξη καθώς αρχίζουν να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους.
Με την ανεκτίμητη υποστήριξη και τεχνογνωσία του Ερυθρού Σταυρού και συνεργαζόμενων ΜΚΟ, δεσμευόμαστε να παρέχουμε βασικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ, όπως πρώτες βοήθειες σε επίπεδο ψυχολογικό καθώς και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες όπου χρειάζεται, που θα συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη και θεραπεία των δυσκολίων στην ψυχική υγεία».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ