Μπήκαν στη στρατηγική πόλη Σεβεροντονέτσκ οι Ρώσοι

Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων. Τσεχία και Πολωνία στέλνουν όπλα. Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως έχει πλέον «δικαίωμα» να αναπτύξει δυνάμεις στην Αν. Ευρώπη.

Μπήκαν στη στρατηγική πόλη Σεβεροντονέτσκ οι Ρώσοι

Στο Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται πλέον το επίκεντρο της προσπάθειας της Ρωσίας να κατακτήσει τη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, ενώ η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειές της για να καταλάβει και το Λισιτσάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν συνεχείς βομβαρδισμούς.

Οι δυο αυτές πόλεις, που πριν τον πόλεμο μετρούσαν συνολικά περίπου 200.000 κατοίκους, είναι οι τελευταίες μεγάλες περιοχές που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που μαζί με το γειτονικό Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή Ντονμπάς. Η Ρωσία επικεντρώνεται τώρα στην κατάληψη τμημάτων που δεν βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων.

Ο ρωσικός κλοιός έχει σφίξει ασφυκτικά, όπως παραδέχεται και ο κυβερνήτης της περιοχής Σέρχιι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη με κάθε είδους όπλα και με τη στήριξη της αεροπορίας, ενώ έχουν εισέλθει σε νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές του Σεβεροντονέτσκ.

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Στο Χάρκοβο ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε στρατιώτες στην περιοχή του Χαρκόβου, όπως γνωστοποίησε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ζελένσκι εκτός Κιέβου, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

Δημοσιογράφος του Reuters, μετέδωσε πως λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Ζελένσκι, ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στο Χάρκοβο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» για τη Μόσχα, ενώ άλλες περιοχές θα πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον τους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε πως ρωσικοί πύραυλοι έχουν καταστρέψει μεγάλο οπλοστάσιο του ουκρανικού στρατού στην πόλη Κρίβι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία λέει πως εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις για να καταστρέψει ουκρανικά διοικητήρια σε Μπακμούτ και Σολεντάρ.

Εν τω μεταξύ, η Τσεχία και η Πολωνία στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με την Τσεχία να γνωστοποιεί πως θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα και την Πολωνία να στέλνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab.

Στο μέτωπο της διπλωματίας, οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα για να διακηρύξουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μίρτσα Τζοάνα έκρινε χθες Κυριακή πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην ανατολική Ευρώπη.

Διαχωρίζει τη θέση της από τον Κύριλλο η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διαχωρίστηκε επισήμως από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, έναν βασικό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κίνηση που ένας αναλυτής χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα για τον Πούτιν».

Περισσότερες από 100 εκκλησίες στην Ουκρανία απέρριψαν την ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τάχθηκαν υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με έδρα το Κίεβο, η οποία αποσχίστηκε από τη Μόσχα το 2019. Ωστόσο την Παρασκευή η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία κήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία» της από τη Μόσχα. Ο Κύριλλος προσπάθησε να υποβαθμίσει την κίνηση, λέγοντας πως «πνεύματα του κακού» θέλουν να διχάσουν τους Ορθόδοξους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά θα αποτύχουν.

Πηγή: Reuters, Politico, Fox News, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v