Ποιες υπερδυνάμεις λειτουργούν ως... φορολογικοί παράδεισοι

Μια μικρή ομάδα πλούσιων χωρών, που θέτει παγκόσμιους κανόνες έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διευκόλυνση της φοροαποφυγής, υποστηρίζει το Tax Justice Network. Πού κρύβονται 10 τρισ. δολάρια.

Ποιες υπερδυνάμεις λειτουργούν ως... φορολογικοί παράδεισοι

Αν θέλει κανείς να κρύψει τον πλούτο του, η καλύτερη επιλογή είναι να κοιτάξει προς ΗΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη (Tax Justice Network), που κατέταξε τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο τα οικονομικά και νομικά τους συστήματα βοηθούν άτομα και οντότητες να αποκρύψουν την ιδιοκτησία και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Ειδικότερα, όπως γράφει το Bloomberg, οι ΗΠΑ αύξησαν την παροχή χρηματοοικονομικού απορρήτου κατά σχεδόν 30% από το 2020, κερδίζοντας τη χειρότερη βαθμολογία από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων, το 2009.

«Η κατάταξη δείχνει πώς οι διεφθαρμένοι παράγοντες οπλίζουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ενάντια στη δημοκρατία», δήλωσε ο Ίαν Γκάρι, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού Συνασπισμού για την Οικονομική Λογοδοσία και την Εταιρική Διαφάνεια (Financial Accountability & Corporate Transparency Coalition).

Η επιδείνωση της βαθμολογίας των ΗΠΑ οφείλεται στην άρνησή τους να ανταλλάξουν πληροφορίες με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών, ξεκαθαρίζει το Tax Justice Network.

Οι μεγαλύτεροι παραβάτες του φορολογικού δικαίου. Στην πρώτη θέση δεσπόζουν οι ΗΠΑ 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει αναγάγει τις μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια σε βασικό πυλώνα της πολιτικής του, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Τον Δεκέμβριο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ ίσως είναι «το καλύτερο μέρος για να κρυφτούν και να ξεπλυθούν παράνομα κέρδη», υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών κατά της διαφθοράς.

«Κλείνουν το μάτι σε δισεκατομμυριούχους και ολιγάρχες» 

Πέντε από τις χώρες της G7 –ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Γερμανία και Ιταλία– είναι υπεύθυνες για παραπάνω από τη μισή μείωση της παγκόσμιας προόδου έναντι του χρηματοοικονομικού απορρήτου, σύμφωνα με το Δίκτυο. Η Γερμανία, η οποία θα φιλοξενήσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στις 18 Μαΐου, έχει την έβδομη χειρότερη βαθμολογία στον κόσμο, αναφέρεται.

«Μια μικρή ομάδα πλούσιων χωρών που θέτει παγκόσμιους κανόνες για τα χρηματοοικονομικά και τη φορολογία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διευκόλυνση του οικονομικού απορρήτου και των φορολογικών καταχρήσεων», δήλωσε ο Μοράν Χαράρι, επικεφαλής ερευνητής στο Tax Justice Network. «Για δεκαετίες, οι πλούσιες χώρες της G7 με διάτρητους κανονισμούς κλείνουν το μάτι σε δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και εταιρικούς γίγαντες.

Η έκθεση είναι ακόμη πιο καταδικαστική για τη Βρετανία, η οποία είναι συνολικά υπεύθυνη για περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου οικονομικού απορρήτου, αν ληφθούν υπόψη οι υπερπόντιες κτήσεις και τα εδάφη του στέμματος - όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και το Τζέρσεϊ στη Μάγχη -, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ.

Πέντε χώρες της G7 παρέχουν το 1/8 του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού απορρήτου

Εκτιμάται πως σε υπεράκτιες περιοχές υπάρχει πλούτος περίπου 10 τρισ. δολαρίων, δηλαδή δυόμισι φορές παραπάνω από την αξία όλων των χαρτονομισμάτων δολαρίων και ευρώ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η Ελβετία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, παρέχει μόλις το μισό χρηματοοικονομικό απόρρητο σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ οι Νήσοι Κέιμαν, που κατείχαν την πρώτη θέση, τώρα βρίσκονται στη 14η θέση.

Ο Δείκτης Χρηματοοικονομικού Απόρρητου βαθμολογεί το χρηματοοικονομικό και νομικό σύστημα κάθε χώρας στην κλίμακα 0-100, όπου το μηδέν αντιστοιχεί στην πλήρη διαφάνεια και το εκατό στην πλήρη μυστικότητα. Στη συνέχεια, η βαθμολογία συνδυάζεται με τον όγκο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που παρέχει η χώρα σε μη μόνιμους κατοίκους, ώστε να προσδιοριστεί πόσο χρηματοοικονομικό απόρρητο παρέχει στον κόσμο η καθεμιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v