Η Γερμανία προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές της ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα και υψηλότερες τιμές ενέργειας, καθώς το Βερολίνο δήλωσε πρόθυμο να υποστηρίξει ένα εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου για να τιμωρήσει τη Μόσχα.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστεί την πίεση από τη μείωση της χρήσης ρωσικού αργού, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής καγκελάριος της Γερμανίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κίνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και θα πρέπει να λάβει υπόψη την υψηλή εξάρτηση ορισμένων χωρών της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες.
«Θα βλάψουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. «Είναι αδιανόητο οι κυρώσεις να μην έχουν συνέπειες για τη δική μας οικονομία και για τις τιμές στις χώρες μας», είπε. «Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε [την οικονομική πίεση] για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην έχει κόστος για εμάς».
Ο Χάμπεκ είπε ότι είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίσει η Ευρώπη «οικονομικά μη διαχειρίσιμα σενάρια». Η Γερμανία είχε σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο, «αλλά άλλες χώρες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο», επεσήμανε σύμφωνα με τους Financial Times.
Διπλωμάτες λένε ότι το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι σταδιακό και θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρεσβευτές της ΕΕ, που συναντώνται την Τετάρτη, θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε όποιο σχέδιο της Επιτροπής τεθεί σε ισχύ.
Τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να είναι διχασμένα σχετικά με την ιδέα της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου. Η Ουγγαρία είπε ότι θα μπλοκάρει μια συμφωνία, εκτός εάν έχει εγγυήσεις για προμήθειες από αλλού. Η χώρα όπως και η Σλοβακία διαθέτουν υποδομές που έχουν κατασκευαστεί για τη διαχείριση του ρωσικού αργού και χωρίς λιμάνια έχουν λίγες εναλλακτικές πηγές.
Η Γερμανία θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμόσει τη δική της υποδομή, προτού σταματήσει όλες τις παραλαβές ρωσικού αργού, είπε ο Χάμπεκ.
Αντίθετα, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής θέλουν άμεση απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ιταλία έχει προτείνει ανώτατο όριο τιμών ή δασμούς στις ρωσικές εισαγωγές. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου της ΕΕ και τα δύο τρίτα του πετρελαίου της Ουγγαρίας.
Ο Χάμπεκ αναγνώρισε ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα διφορούμενο όπλο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που θα ωφελούσαν το Κρεμλίνο. «Θα έχει περισσότερα έσοδα με λιγότερες πωλήσεις», είπε.
Υπήρχε επίσης ο κίνδυνος η Ρωσία να πουλήσει πετρέλαιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο με έκπτωση, είπε. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν επηρεαζόμαστε από άμεσα συναισθήματα», είπε, προσθέτοντας ότι ένα εμπάργκο πρέπει να αποτελεί μέρος μιας «συνολικής στρατηγικής» και δεν πρέπει «κατά λάθος να προκαλέσει βλάβη και να ενισχύσει τη Ρωσία».