Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αναστατώσει την Ευρώπη και πυροδοτεί συγκρούσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ως απάντηση στη δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λίζα Τρας ότι η Κίνα πρέπει να «παίξει με τους κανόνες».
Σε ομιλία της στο δημαρχείο του Λονδίνου την Τετάρτη, η Τρας ζήτησε εκ νέου την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι συντονισμένες κινήσεις για την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας απέδειξαν ότι η πρόσβαση των δημοκρατικών χωρών στις αγορές δεν είναι πλέον δεδομένη. Επίσης, απευθύνθηκε στην Κίνα: «Οι χώρες πρέπει να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες. Και αυτό περιλαμβάνει την Κίνα», είπε.
Την Πέμπτη, απαντώντας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν επέκρινε τα σχόλια της Τρας κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι απαιτεί από τις άλλες χώρες να τηρούν κανόνες, ενώ το ίδιο «διεξήγαγε άσκοπους πολέμους και βομβάρδισε κυρίαρχα κράτη, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας αθώους πολίτες».
«Το ΝΑΤΟ, ένας στρατιωτικός οργανισμός για τον Βόρειο Ατλαντικό, έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να προκαλέσει συγκρούσεις», συμπλήρωσε ο Γουάνγκ σύμφωνα με τον Guardian. «Εχει κάνει άνω κάτω την Ευρώπη και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο σε Ασία-Ειρηνικό, ίσως και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Στην ομιλία της, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε πει ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να προλάβει τις απειλές στον Ινδο-ειρηνικό και να επεκτείνει το βλέμμα του σε δημοκρατίες πέραν των μελών του, όπως η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ως αποσχισθείσα κινεζική επαρχία που πρέπει να ανακαταλάβει. Πρότεινε δε πως θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο η οικονομική άνοδος της Κίνας –που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ η Βρετανία είναι έκτη, υπενθυμίζει ο Guardian.
«Η Κίνα δεν θα συνεχίσει να ανεβαίνει εάν δεν παίξει με τους κανόνες. Χρειάζεται το εμπόριο με την G7. Εμείς [η G7] αντιπροσωπεύουμε περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας. Και έχουμε επιλογές», είπε η Τρας. «Δείξαμε με τη Ρωσία τι είδους επιλογές είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όταν παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες».
Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, έναν από τους στενότερους συμμάχους της, αν και δέχτηκε κριτική και παροτρύνσεις από ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα. Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ φέρεται να ήταν τεταμένη, καθώς οι Κινέζοι εκπρόσωποι απέρριψαν τις πιέσεις των Ευρωπαίων τους να βοηθήσουν στον τερματισμό του πολέμου. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την ειρήνη «με τον δικό του τρόπο».
Το Πεκίνο αρνείται να συνδέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις σχέσεις του με τη Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών και των εταιρειών της Κίνας. Την Πέμπτη ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η θέση της Κίνας για τη σύγκρουση είναι «συνεπής και σαφής». «Πάντα κάναμε ανεξάρτητες κρίσεις, με βάση την ουσία κάθε υπόθεσης», είπε γενικόλογα.
Η Τρας έχει χαρακτηρίσει προηγουμένως την Κίνα και τη Ρωσία ως «επιτιθέμενους που εργάζονται συνεννοημένα», λέγοντας στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Κίνα να χρησιμοποιήσει τη ρωσική εισβολή ως ευκαιρία για να εξαπολύσει και τη δική της επίθεση.