Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Oxfam καλεί το ΔΝΤ να «εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για πολιτικές λιτότητας»

Σε συνδυασμό με την κρίση κόστους ζωής υποδαυλίζουν τη φτώχεια και την ανισότητα. Ζητά επιεικέστερη μεταχείριση των φτωχότερων χωρών - δανειοληπτών με σκοπό την επίτευξη της οικονομικής τους ανάκαμψης.

Η Oxfam καλεί το ΔΝΤ να «εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για πολιτικές λιτότητας»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam καλεί με ανακοίνωσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να «εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του για πολιτικές λιτότητας καθώς η κρίση του κόστους ζωής αυξάνει την πείνα και τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο».

«Το 87% των δανείων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης της COVID-19 συνοδεύεται από την απαίτηση οι αναπτυσσόμενες χώρες –οι οποίες είδαν να τους στερείται η ισότητα της πρόσβασης στα εμβόλια και ορισμένες είναι αντιμέτωπες με κάποιες από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο– να υιοθετήσουν νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, που δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να επιδεινώσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Νέα ανάλυση της Oxfam αποκαλύπτει ότι «τα 13 από τα 15 προγράμματα δανεισμού από το ΔΝΤ για τα οποία έγιναν διαπραγματεύσεις τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας συμπεριέλαβαν την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας όπως φόρους σε βασικά διατροφικά είδη και στα καύσιμα ή μειώσεις δαπανών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο απόλυτα απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το 2020, το ΔΝΤ χορήγησε «επείγοντα δάνεια δισεκατομμυρίων για να βοηθήσει αναπτυσσόμενες χώρες» να αντιμετωπίσουν την πανδημία, «συχνά με ελάχιστους ή καθόλου όρους», θυμίζει η ΜΚΟ.

«Πρόσφατα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρότρυνε την Ευρώπη να μη θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας της προκαλώντας της ‘ασφυξία με τη λιτότητα’. Μολαταύτα, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το ΔΝΤ επέστρεψε στην επιβολή μέτρων λιτότητας σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα», προσθέτει η Oxfam.

Για τον Νάμπιλ Άμπντο, πολιτικό σύμβουλο της Oxfam International, «αυτό συνοψίζει τέλεια την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών του ΔΝΤ: προειδοποιεί τις πλούσιες χώρες εναντίον της λιτότητας, την οποία επιβάλλει ταυτόχρονα στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα».

Υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και βασικών διατροφικών ειδών, ο Νάμπιλ Άμπντο εκτιμά πως αυτές οι τελευταίες «χρειάζονται βοήθεια για να βελτιώσουν την πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και στην κοινωνική προστασία, κι όχι σκληρούς όρους που κλωτσάνε τον κόσμο ενώ είναι πεσμένος κάτω».

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Oxfam και της Development Finance International (DFI), 43 από τα 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης είναι αντιμέτωπα με μειώσεις των δημοσίων δαπανών, συνολικού ύψους 183 δισεκ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν αυτές οι περικοπές εφαρμοστούν, οι πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ πιθανότατα θα μηδενιστούν», εκτιμά η Oxfam.

«Το ΔΝΤ πρέπει να αναστείλει τους όρους για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στα υπάρχοντα δάνεια και να αυξήσει την πρόσβαση στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Θα έπρεπε επίσης να ενθαρρύνει τις χώρες να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους για να γεμίσουν τα ταμεία τους που έχουν σχεδόν αδειάσει και να μειώσουν τις μεγεθυνόμενες ανισότητες», σύμφωνα με τον κ. Άμπντο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v