Το υπουργείο Οικονομικών της Σρι Λάνκα ανέστειλε τις πληρωμές για τα κρατικά της ομόλογα, εν μέσω εντεινόμενης οικονομικής και νομισματικής κρίσης.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε δήλωσή του την Τρίτη, το υπουργείο ανέφερε ότι η τήρηση των αποπληρωμών είχε «καταστεί αδύνατη», προσθέτοντας ότι «αν και η κυβέρνηση έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα, είναι σαφές ότι δεν είναι πλέον μια βιώσιμη πολιτική». Περιέγραψε τη στάση πληρωμών ως «έσχατη λύση».
Χρειάζεται μια «συνολική αναδιάρθρωση αυτών των υποχρεώσεων», είπε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι έχει στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια όσον αφορά την κατάρτιση ενός σχεδίου ανάκαμψης και για οικονομική βοήθεια. Οι συναντήσεις με το ΔΝΤ πρόκειται να ξεκινήσουν αυτό τον μήνα.
Η χώρα έχει συνολικά περίπου 35 δισ. δολάρια σε εξωτερικό δημόσιο χρέος, με 7 δισ. δολάρια σε πληρωμές που λήγουν φέτος. Το ΔΝΤ είπε τον περασμένο μήνα ότι το δημόσιο χρέος της Σρι Λάνκα ήταν σε «μη βιώσιμα επίπεδα».
Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους πιστωτές ότι θα μπορούσαν να υπολογίσουν τις χαμένες πληρωμές της Σρι Λάνκα μετά τη σημερινή ημέρα και να προσθέσουν τόκους για την τελική αποπληρωμή. Δεσμεύτηκε σε «συνομιλίες καλής πίστης» με άλλες χώρες που της είχαν δανείσει χρήματα, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Κίνα, καθώς και με εμπορικούς πιστωτές.
Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Σρι Λάνκα μειώθηκαν κάτω από τα 2 δισ. δολάρια τον Μάρτιο και η έλλειψη δολαρίων μείωσε δραματικά τις εισαγωγές, οδηγώντας σε ελλείψεις ζωτικών αγαθών, όπως τα καύσιμα. Η ρουπία της Σρι Λάνκα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 37% έναντι του δολαρίου φέτος, καθιστώντας την το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.
Το Κολόμπο βρίσκεται σε πολιτική κρίση αυτόν τον μήνα, μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, που προκάλεσαν μαζική παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa για κακή διαχείριση της οικονομίας της Σρι Λάνκα και πρόκληση της κρίσης. Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι το πλήγμα στον τουρισμό από την Covid-19 και η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που προκλήθηκε από την κρίση στην Ουκρανία έχουν «χτυπήσει τη δημοσιονομική θέση της Σρι Λάνκα».