Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ σπάνε οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως 

Αλμα 34% έκαναν τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Τρίτο διαδοχικό υψηλό. Η πιο μεγάλη άνοδος των τελευταίων 14 ετών.

Νέα ρεκόρ σπάνε οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

Σε νέο υψηλό έχουν φτάσει οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, καθώς αυξάνονται με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδήγησε σε ξαφνική στενότητα των αγορών σιτηρών και φυτικών ελαίων.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών τροφίμων τον Μάρτιο που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αυξήθηκε κατά 34% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι βασικοί εξαγωγείς δημητριακών και ηλιελαίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού. Ο πόλεμος οδήγησε σε ξαφνικό κλείσιμο των γραμμών ανεφοδιασμού από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αν και η Ρωσία συνέχισε να αποστέλλει σιτάρι, οι κυρώσεις περιέπλεξαν τις πληρωμές, οδηγώντας σε αβεβαιότητα στον εφοδιασμό.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έρχεται αφότου ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται λόγω της φτωχής συγκομιδής πέρυσι από την κακοκαιρία και της απότομης ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία.

Η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων θα πλήξει τις φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες ήδη παλεύουν με τον αντίκτυπο της Covid-19. Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βασίζονται τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία για τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια.

Σύμφωνα με τον FAO, σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τουλάχιστον 30% των αναγκών τους σε εισαγωγή σιταριού.

Το 2021, 36 από τις 55 χώρες που ήταν αντιμέτωπες με επισιτιστική κρίση ήταν εξαρτημένες από τις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας για περισσότερο από το 10% των συνολικών εισαγωγών σιταριού τους, συμπεριλαμβανομένων 21 χωρών με μεγάλη επισιτιστική κρίση.

Η Beth Bechdol, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως. Είμαστε μάρτυρες γενικών αυξήσεων των τιμών των τροφίμων, καθώς αρχίζουν να επικρατούν οι επιπτώσεις των μειώσεων στις εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v