Η Ρωσία στο στόχαστρο για «εγκλήματα πολέμου», ζητά παράδοση Μαριούπολης

Η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου, εκτιμούν οι ΗΠΑ. Δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για Ντονμπάς, χρειαζόμαστε εγγυήσεις, τονίζει ο Ζελένσκι. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων, ενώ η Μόσχα επιμένει πως οι εικόνες από την Μπούτσα είναι «σκηνοθετημένες». Παράδοση της Μαριούπολης ζητά η Ρωσία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Η Ρωσία στο στόχαστρο για «εγκλήματα πολέμου», ζητά παράδοση Μαριούπολης

Για αποκάλυψη περισσότερων θανάτων πολιτών σε περιοχές που κατελήφθησαν από τους Ρώσους εισβολείς προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη σχεδιάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά χθες Δευτέρα. Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς είχε κάνει λόγο νωρίτερα σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην ίδια πλατφόρμα για 10 νεκρούς και 46 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από τη Μικολάγιφ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς. Στην Αβντιίβκα (ανατολικά) σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, δήλωσε εξάλλου ο Πάβλο Κιριλένκο, ο περιφερειάρχης του Ντόνετσκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανική εισαγγελία: 7.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου

Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου. Η Ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα. «Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, υποστηρίζουν μια πολυεθνική ομάδα στη χώρα που θα βοηθήσει να συλλεχθούν και να αναλυθούν αποδεικτικά στοιχεία για φρικαλεότητες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες. «Παρακολουθούμε και τεκμηριώνουμε φρικαλεότητες και μοιραζόμαστε πληροφόρηση με τους θεσμούς που εργάζονται για να αποδοθούν ευθύνες», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για δολοφονίες πολιτών στην Μπούτσα και επιμένει πως οι τάφοι και τα πτώματα ήταν «σκηνοθετημένα» από την Ουκρανία για να αμαυρώσει την εικόνα της Ρωσίας. Λέει πως θα παρουσιάσει «εμπειρικές αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα «ψέματα» της Ουκρανίας και των Δυτικών υποστηρικτών της.

Ζελένσκι: Ισως δεν συναντηθώ ποτέ με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα του, αν και η πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών αποτελεί πλέον «πρόκληση». 

Όμως, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην εθνική τηλεόραση της Ουκρανίας, τόνισε ότι είναι πιθανό να μην συναντηθούν ποτέ για διαπραγματεύσεις ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν ή όχι διαπραγματεύσεις, το θέμα είναι πόσο ισχυρός είσαι στο διαπραγματευτικό τραπέζι», συθμπλήρωσε. 

Οπως ανέφερε ο Ζελένσκι, η Ουκρανία θα αναζητήσει εγκληματίες πολέμου και οι εισαγγελείς άλλων χωρών θα ασχοληθούν μαζί τους. 

Οι σφαγές στη Μπούτσα έδειξαν ότι η φράση "χρειάζεται αποναζιστικοποίηση" ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία παρά στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλίας», καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει σε δυο χρόνια. 

Οσον αφορά για το καθεστώς στο Ντονμπας, σημείωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία δεν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με τη μία σε όλα τα θέματα, αλλά θα πρέπει να εργαστούν προς αυτό τον σκοπό.  

Αναμένεται νέα επίθεση στο Χάρκοβο, ζητείται παράδοση Μαριούπολης

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στις βόρειες περιοχές της χώρας, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω τους νάρκες και κατεστραμμένα στρατιωτικά οχήματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει πως η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στα ανατολικά για να προσπαθήσει να καταλάβει το Χάρκοβο, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα. Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία πιθανότατα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας ενώ ανεφοδιάζει τις δυνάμεις της στη Λευκορωσία.  O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε χθες Δευτέρα στον Τύπο για αυτές που -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον- θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Κατά τον αξιωματούχο, η Μόσχα «οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδό της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας». Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε», έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο».

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, «η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο».

Διπλωματικές πιέσεις και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Στο διπλωματικό πεδίο, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε πως τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας καθιστούν δυσκολότερο για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει το Reuters, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα επαναλαμβάνονταν τη Δευτέρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα εκφραστεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μέσω Twitter η βρετανική διπλωματική αποστολή, η οποία ασκεί τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Ερωτηθείσα σχετικά, η αποστολή δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να διευκρινίσει εάν η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης, άνευ προηγουμένου σε συνεδρίαση του ΣΑ στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, θα γίνει απευθείας ή εάν θα είναι μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων.

Χθες Δευτέρα ο κ. Ζελένσκι, με χακί πανωφόρι και καμουφλάζ αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε μισή ώρα στην Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία» και «θα χρειαστεί να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες», προκειμένου να διεξαχθεί «δίκη για εγκλήματα πολέμου», είπε χθες Δευτέρα o πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Μπούτσα. «Πιθανόν θυμάστε πως επικρίθηκα επειδή αποκάλεσα τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ‘εγκληματία πολέμου’. Λοιπόν η αλήθεια είναι (...) πως πράγματι είναι εγκληματίας πολέμου», επέμεινε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτό- είναι «ένας» από τους μηχανισμούς όπου μπορούν να δικάζονται εγκλήματα πολέμου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν «κι άλλοι μηχανισμοί». Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είπε ακόμη πως «είδαμε φρικαλεότητες, είδαμε εγκλήματα πολέμου», πάντως «δεν έχουμε δει ως αυτό το στάδιο επίπεδο επιθέσεων που να φθάνει στο επίπεδο της γενοκτονίας», αν και «αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».

 Η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ρωσία δεν έχει καμία θέση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη σφαγή στην Μπούτσα», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter. «Τόνισα ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς του ΟΗΕ για να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία και για να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Δεν υπάρχει καμία θέση για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αξίωσαν χθες την «αναστολή» της συμμετοχής της Ρωσίας στο φόρουμ αυτό των Ηνωμένων Εθνών μετά τις «εικόνες από την Μπούτσα», όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η πρόθεση των δύο χωρών είναι να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ «το συντομότερο δυνατόν -αυτή την εβδομάδα, πιθανόν από την Πέμπτη», είπε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό NPR, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα έχει πρακτική, εκτός από συμβολική, αξία.

Υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας τάχθηκε το Λονδίνο, με την επικεφαλής της διπλωματίας Λιζ Τρας να αναφέρει μέσω Twitter ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να παραμένει μέλος» του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά τα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» και «ομαδικούς τάφους» στην Μπούτσα.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση. «Θα αφήσουμε στα κράτη- μέλη να αποφασίσουν», προσθέτοντας ότι το «ανησυχητικό» είναι «το προηγούμενο που θα δημιουργούσε μια τέτοια ενέργεια». Όταν πιέστηκε να δώσει διευκρινίσεις, το απέφυγε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «απίστευτη» την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποκλεισμού της Μόσχας από τα διεθνή φόρα «ούτε θα διευκολύνει, ούτε θα ενθαρρύνει, ούτε θα βοηθήσει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, BBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v