Μακρά η σύνοδος κορυφής για το μείζον ζήτημα της ενεργειας, ολοκληρώθηκε με κοινή συμφωνία για το κείμενο συμπερασματων, είπε ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «χθες είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες, και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους».
«Συνομίλησα με τον κ. Ζελένσκι και τον ευχαρίστησα για τις ευχές του για την Εθνική Εορτή μας και τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Προσφέρθηκα να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη, σημείωσε επίσης.
Για τα ζητήματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει. Eίναι σημαντικό να κάνουμε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικά και θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές. Σκοπός είναι να μην χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία», είπε.
Η Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μια νύχτα. Και για το ταμείο Ανάκαμψης χρειάστηκαν περίπου πέντε μήνες. Κάναμε όμως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέτοια βήματα δεν έχουν άμεσο κανονιστικό αποτέλεσμα αλλά στη λειτουργία των αγορών».
Όσον αφορά τα τρέχοντα προβλήματα με τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, όπως είπε, «εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο που ανακοινώσαμε είναι από εθνικούς πόρους, ώστε να απορροφήσουμε στο μέτρο του εφικτού αυτές τις αυξήσεις. Θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς ενέργειας. Για να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί, χρειάζεται η εθνική απάντηση να συμπληρωθεί από την ευρωπαϊκή απάντηση».
Η χώρα μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι απολύτως καλυμμένη ως προς τις ανάγκες φυσικού αερίου είτε από αγωγούς είτε από υγροποιημένο αέριο μέσω της Ρεβυθούσας, ενώ ερωτηθείς αν το θέμα του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου είναι στο τραπέζι ακόμα, απάντησε: «Συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα, η Κομισιόν από αυτή την πρόταση θα στρέψει την προσοχή της σήμερα για να δει πώς θα εφαρμοστεί. Υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών. Η πλειοψηφία όμως των χωρών (και η Ελλάδα ανάμεσά τους) δημιούργησε μια πίεση που είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα έχουμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχει αναφορά στο πλαφόν».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου, σχετικά με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, εκφράζεται ο προβληματισμός της Ε.Ε. για χώρες που δεν συντάσσονται με την κοινή γραμμή, αναφερόμενος την Τουρκία.
Ερωτηθείς για τα κοιτάσματα στα δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, απάντησε: «Η χώρα μας έχει μια υποχρέωση, να γνωρίζει αν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου που να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το ξέρουμε προς το παρόν για διαφόρους λόγους. Θέλουμε να το μάθουμε. Θέλουμε να δούμε ότι έχουμε το πλαίσιο των εταιριών που θέλουν πραγματικά να ερευνήσουν το θέμα».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση».