Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 14 ετών οι τιμές στο σιτάρι, ράλι στο καλαμπόκι

Δεν φαίνεται γρήγορη η επιστροφή στην κανονικότητα. Υπό κατάρρευση οι μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα. Σε ποιες αγορές στρέφονται οι αγοραστές, ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, πώς κινούνται οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες.

Σε υψηλό 14 ετών οι τιμές στο σιτάρι, ράλι στο καλαμπόκι

Συνέχισαν το ξέφρενο ράλι τους οι τιμές του σιταριού, ξεπερνώντας τα 11 δολάρια το μπουσέλ και σημειώνοντας υψηλό 14 ετών, καθώς η ρωσική εισβολή καθηλώνει τις αποστολές από μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς περιοχές του κόσμου.

Ο πόλεμος και οι συνέπειες των ευρωαμερικανικών κυρώσεων έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον εφοδιασμό από τη Μαύρη Θάλασσα, σε μια εποχή που τα παγκόσμια αποθέματα είναι ήδη περιορισμένα. Οι μάχες έχουν κλείσει τα λιμάνια και έχουν σταματήσει τις μεταφορές και τα logistics. Ο πόλεμος απειλεί επίσης τη φετινή σπορά στην Ουκρανία, καθώς οι αγρότες ίσως θα εμπλακούν στις μάχες, ενώ θα βρίσκονται σε έλλειψη σπόροι και λιπάσματα.

Οι ελλείψεις είναι πιθανό να επεκταθούν και στην επόμενη χρονιά και περισσότερο. Κρίσιμη θα φανεί η φετινή σοδειά στη Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ούτως ώστε να συγκρατηθούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Οι αγοραστές εξετάζουν το ενδεχόμενο προθεσμιακών συμβολαίων για αυστραλιανά σιτηρά μέχρι το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο κορυφαίος ναυτιλιακός όμιλος CBH Group.

 

Ο δείκτης τιμών των καλλιεργειών έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών

Το σιτάρι σκαρφάλωε ξανά κατά το ημερήσιο όριο την Πέμπτη, σημειώνοντας άλμα 7,1%, στα 11,34 δολάρια ανά μπουσέλ. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 50% τον περασμένο μήνα. Αυτό βοήθησε να χτυπήσει ρεκόρ ο δείκτης γεωργίας του Bloomberg, ρίχνοντας νερό στον μύλο του παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιελαίου. Οι τιμές του καλαμποκιού έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, ενώ το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο έχουν φτάσει σε ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καλαμποκιού και σόγιας στον κόσμο και ένας από τους κορυφαίους αγοραστές σιταριού, κινείται προς εξασφάλιση βασικών προμηθειών στις παγκόσμιες αγορές, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών.

Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, βρίσκεται σε δεινή θέση. Η Ρωσία και η Ουκρανία παρέδωσαν το 86% των εισαγωγών σιταριού της χώρας το 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το κοκτέιλ πολέμου, κυρώσεων και αυξημένων ναύλων και ασφαλίστρων δυσχεραίνει περαιτέρω τις προσπάθειες εξασφάλισης προμηθειών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v