Βομβαρδισμός καταγράφηκε κοντά στη Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επιτόπου. Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη, η οποία επλήγη και χθες.
Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν χθες τη Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να προσφέρουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.
Εν τω μεταξύ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση περιοχών από τους κατοίκους επικαλούμενος την αύξηση των βομβαρδισμών από την πλευρά των Ουκρανών.
Την κίνηση ανακοίνωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ στα social media, δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να παρέχει καταλύματα σε άτομα που φεύγουν και ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από Ρώσους αξιωματούχους ή από το Κίεβο, και ενώ μάρτυρας που μίλησε στο Reuters και βρίσκεται στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Ντόνετσκ, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια εκκένωσης.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ».
«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντόνετσκ, Ντενίς Πουσίλιν.Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.
Πούτιν: Βοήθεια 10.000 ρουβλίων σε κάθε πρόσφυγα που φθάνει από το Ντονμπάς
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.
Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.
«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχισθείσες περιοχές βρίσκονται στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.
Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών. Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ εξέδωσε αργότερα παρόμοια ανακοίνωση.
Ντόνετσκ: Εξερράγη αυτοκίνητο κοντά σε κυβερνητικό κτίριο
Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη.
Ένας ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές.
Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ένα αυτοκίνητο εξερράγη στο πάρκινγκ του κτιρίου.
Ασκήσεις πυρηνικών δυνάμεων από τη Ρωσία το Σάββατο με επίβλεψη Πούτιν
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας. Οι ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, θα διεξαχθούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ασκήσεις θα επιβλέπονται από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε το υπουργείο. Τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με ένα προηγουμένως καθορισμένο πρόγραμμα, «για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των στρατιωτικών σωμάτων διοίκησης και ελέγχου, πληρωμάτων εκτόξευσης, πληρωμάτων πολεμικών πλοίων και στρατηγικών πυραύλων, καθώς και η αξιοπιστία των στρατηγικών πυρηνικών και μη όπλων», σύμφωνα με το Interfax.
Αν και η Ρωσία είπε ότι οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να τις πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο ως επίδειξη δύναμης εν μέσω φόβων για εισβολή στην Ουκρανία.
Eν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα επιβλέψει αύριο στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Τα σχόλια του Λουκασένκο έγιναν σε συνομιλίες με τον Πούτιν στη Μόσχα. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποιες στρατιωτικές ασκήσεις αναφερόταν. Το Μινσκ και η Μόσχα διενεργούν μεγάλα, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία.
Πούτιν: Το Κίεβο να μιλήσει με τους αυτονομιστές
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Την δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.
«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».
«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας.
Κορυφώνεται η διπλωματία για την Ουκρανία: Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ρωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, εν μέσω έντονων διπλωματικών κινήσεων που σχετίζονται με τη στρατιωτική συσσώρευση της Μόσχας κοντά στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η πιθανότητα εισβολής στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλή».
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία είπε στις ΗΠΑ, στην επίσημη απάντησή της στις προτάσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον, ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί, ενώ αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τες ως «υστερία» και προπαγάνδα.
Ο Μπάιντεν θα έχει επικοινωνίες με ηγέτες της Δύσης την Παρασκευή, όσον αφορά τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων. Νωρίτερα, το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.
Για τη διεθνή ασφάλεια συζήτησαν οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εν τω μεταξύ, η απέλαση από την Ρωσία του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή στην Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν είναι απάντηση σε πρόκληση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Σε ό,τι αφορά στην απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ένα απαντητικό μέτρο, και δεν μπορεί να είναι ένα μέτρο ως πράξη που προκαλεί κάτι. Είναι μια απάντηση σε πρόκληση», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η απέλαση του Γκόρμαν από την Ρωσία ήταν η απάντηση στην αδικαιολόγητη απέλαση συμβούλου-απεσταλμένου της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Η ίδια προσέθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αγνόησε επιδεικτικά την παράκληση της Μόσχας να παρατείνει την διαμονή του διπλωμάτη έως ότου φθάσει ο αντικαταστάτης του.
Το αποτέλεσμα ήταν, είπε η Ζαχάροβα, να αναγκασθεί να φύγει χωρίς να έρθει ο αντικαταστάτης του, γεγονός «που επιδείνωσε το ούτως ή άλλως κρίσιμο έλλειμμα σε στελεχικό προσωπικό στην ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία, που δημιουργήθηκε εξαιτίας του «πολέμου της βίζας» που έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί.
ΗΠΑ: 190.000 Ρώσοι στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι είναι γνωστό. Ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε σε συνεδρίαση του Οργανισμού ότι ο αριθμός μπορεί να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη του περασμένου μήνα.
«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει συγκεντρώσει 169.000-190.000 στρατιώτες εντός και κοντά στην Ουκρανία σε σύγκριση με τις περίπου 100.000 στις 30 Ιανουαρίου».
(Το «εντός και κοντά» είναι πιθανότατα αναφορά σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία)
Οπως μεταδίδει ο Guardian, πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».