Στο 5,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την ευρωζώνη, με αναπάντεχη επιτάχυνση στο 5,1%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Αλμα 28,6% για την Ενέργεια, ακολουθούν τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες.

Στο 5,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη

Νέο άλμα τιμών στη χώρα μας τον Ιανουάριο καταγράφει στην αρχική της εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του εθνικού δείκτη η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Η έκρηξη στις τιμές αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά -υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πληθωρισμός 5,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Το ράλι των τιμών, ειδικά στον χώρο της ενέργειας, ζαλίζει. Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονταν σε ένα χρόνο αύξηση 135% στο φυσικό αέριο και 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 45%. Στα τρόφιμα, αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14% και τα ζυμαρικά κατά 7,6%.

Εν τω μεταξύ, στο 5,1% και σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Δεκέμβριο, η ετήσια μέτρηση ήταν 5%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα επιβραδύνει στο 4,4%. 

Η Ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,6% έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Στο 5,1%, η αύξηση των τιμών είναι υπερδιπλάσια του στόχου της ΕΚΤ για 2%, αλλά η κεντρική τράπεζα, η οποία πραγματοποιεί συνεδρίαση πολιτικής την Πέμπτη, έχει εδώ και μήνες παρακάμψει τα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι προσωρινοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από την άνοδο και ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

O δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας και τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, κατέβασε ταχύτητα στο 2,3% από 2,6% έναν μήνα πριν. Παρέμεινε ωστόσο υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και από τις προσδοκίες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v