Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα.
Η νέα παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.1529, φέρει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, σημείωσε ο Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Science Media Centre. Είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία, είπε.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο», είπε ο Balloux. «Προς το παρόν, θα πρέπει να παρακολουθείται και να αναλύεται στενά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός και αν αρχίσει να αυξάνεται σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Independent», ανησυχούν μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.
Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.
Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι' αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριό του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται, αφενός, να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου, μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει», όπως είπε.
Η Νότια Αφρική εντόπισε 22 περιπτώσεις της παραλλαγής.