Με δύο εισαγωγές στην Πνευμονολογική Κλινική για γρίπη Α και άλλες δύο για COVID-19 έκλεισε η τελευταία γενική εφημερία στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Παθολογική Κλινική. Η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ήταν αυξημένη, όπως συμβαίνει σε όλες τις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με «πρωταγωνιστές» τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2, αλλά στη μεγάλη τους πλειονότητα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται συμπτωματικά, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του «Γ. Παπανικολάου» και οι διευθυντές της Παθολογικής και της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου σκιαγραφούν την εικόνα της περιόδου, εντοπίζοντας διαφορές στη συχνότητα και στη συμπτωματολογία των ιώσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκτιμά πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν έγινε φέτος στον βαθμό που θα μπορούσε.
Μικρή η πίεση στις κλινικές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Δαμιανό Σωτηρόπουλο, σε κάθε μια από τις τελευταίες εφημερίες καταγράφονται περίπου 4 - 5 εισαγωγές για γρίπη και άλλες 3 - 4 για COVID-19.
«Είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί έξω στην κοινότητα να έχουμε αυξημένη διασπορά, αλλά η κλινική εικόνα για την πλειοψηφία των ασθενών είναι τέτοια που αντιμετωπίζεται χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία», σημειώνει. Τα περισσότερα περιστατικά που απασχολούν οφείλονται στον ιό της γρίπης, με τον κορωνοϊό να ακολουθεί με λιγότερα κρούσματα, έχοντας όμως συνήθως τη μορφή ενός κοινού κρυολογήματος.
Αυξημένα περιστατικά γρίπης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά σε ελεγχόμενα πλαίσια, διαπιστώνει η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ζαχάρω Σαχλά, η οποία παρατηρεί διαφορές και στη συμπτωματολογία.
«Αυτό που μας κάνει εντύπωση σε αυτή τη γρίπη είναι πως δεν έχει βήχα, κάνει μόνο εμπύρετο», αναφέρει, με την πλειονότητα των περιστατικών να αφορά άτομα τρίτης ηλικίας. «Εκτιμώ πως υπάρχει αυξημένη διασπορά σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, από όπου μας παραπέμπουν ασθενείς που ανεβάζουν πυρετό και βγάζουν γρίπη. Λόγω και άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, τους εισάγουμε για νοσηλεία».
Τα περιστατικά που παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια (χαμηλό οξυγόνο ή αυξημένο διοξείδιο) ή έχουν συμπτώματα πνευμονίας παραπέμπονται στην Πνευμονολογική. Σε σύνολο 22 εισαγωγών της τελευταίας εφημερίας στην Πνευμονολογική Κλινική του «Γ. Παπανικολάου», μόνο 4 οφείλονταν σε αναπνευστικούς ιούς (2 για γρίπη και 2 για COVID-19).
«Το βρίσκω φυσιολογικό, συμβαίνει περίπου το ίδιο κάθε χρόνο τέτοια εποχή», σημειώνει ο διευθυντής της Κλινικής, Αδαμάντιος Χλωρός, προσθέτοντας: «Δεν βλέπω κάποια διαφορά στη γρίπη και στον κορωνοϊό, ο οποίος εξακολουθεί να μας απασχολεί, αλλά με μειωμένα περιστατικά».
Μεταπνευμονοϊός
Σε ό,τι αφορά τον μεταπνευμονοϊό (hMPV) που πρόσφατα προκάλεσε ανησυχία και κινητοποίηση στο νοσοκομείο, μετά την εμφάνιση κρούσματος στη Β' ΜΕΘ, οι γιατροί αναφέρουν πως δεν υπήρξε ενδονοσοκομειακή διασπορά. «Επειδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εδώ την ειδική PCR για τον συγκεκριμένο ιό, τον διαγνώσαμε έγκαιρα και λάβαμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς. Ιχνηλατήσαμε τόσο τους νοσηλευόμενους όσο και το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το κρούσμα και δεν υπήρξε κάτι άλλο», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων.
«Πιθανώς υπάρχουν πολλά περιστατικά στην κοινότητα, τα οποία παραμένουν αδιάγνωστα, επειδή θεωρούνται κοινά κρυολογήματα και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Όπως περνάς έναν ρινοϊό, έτσι περνάς κι αυτό», προσθέτει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής.
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Άνθρωποι όλων των ηλικιών με γριπώδη συνδρομή προσέρχονται με αυξημένη συχνότητα στα ιατρεία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και στα φαρμακεία.
«Υπάρχει πράγματι έξαρση ιώσεων, τόσο από το αναπνευστικό όσο και από το γαστρεντερικό, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το άνοιγμα των σχολείων», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, προσθέτοντας πως η προσέλευση είναι η αναμενόμενη για την εποχή.
Ο ίδιος θεωρεί πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν έχει καλύψει φέτος τον πληθυσμό στον βαθμό που θα μπορούσε.
«Εκτιμώ ότι παρόλο που έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των ατόμων υψηλού κινδύνου, θα μπορούσε να το έχει κάνει και ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πληθυσμού, εφόσον το εμβόλιο χορηγείται σε όλους. Έτσι θα ήταν προστατευμένοι και δεν θα χρειαζόταν να χάνουν μέρες από τις επαγγελματικές και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες λόγω γρίπης», σημειώνει, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα αν αποφασίσει κάποιος μπορεί να το κάνει».
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο κ. Ευγενίδης παρατηρεί πως «είμαστε κάπως καλύτερα από προηγούμενες χρονιές, έχουμε λιγότερες ελλείψεις σε φάρμακα αντιγριπικά και εισπνεόμενα. Παραμένουν σε έλλειψη φάρμακα χρόνιων παθήσεων, όπως πάντα».