Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία

Οι πληροφορίες για τις προωθούμενες παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Πώς θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία

Αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου αναμένονται το 2025, με βάση σχέδια που έχουν συνταχθεί το 2024. Προβλέπονται εξορθολογισμός του clawback και εξοικονόμηση κονδυλίων. Τα μέτρα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, ενώ δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις για την καλύτερη αποτύπωση των πραγματικών αναγκών της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος, θα γίνουν επαφές από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από τον Ιδιωτικό Τομέα για τρία βασικά θέματα:

  • Τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στα ιδιωτικά φαρμακεία.
  • Το μοίρασμα (σπάσιμο) του προϋπολογισμού μεταξύ βασικών κατηγοριών φαρμάκων.
  • Το Ταμείο Καινοτομίας.

Ιδιωτικά φαρμακεία

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επανασχεδιάζεται η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (1Β) από τα ιδιωτικά Φαρμακεία. Όλοι οι προηγούμενοι "κόφτες" (ανώτερη τιμή, θεραπευτικές κατηγορίες, πιλοτική εφαρμογή της διάθεσης σε μεγάλα αστικά κέντρα) αποτελούν παρελθόν.

Πληροφορούμαστε πως ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει με 60.000 συνταγές τον μήνα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία θα πληρώνονται για την υπηρεσία τους με Fix τιμή.

Δεν αναμένεται διαλογή στις θεραπευτικές κατηγορίες. Οι αρχικές συζητήσεις περιλάμβαναν φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά πλέον βρίσκονται όλες στο τραπέζι, ανεξάρτητα από την φαρμακοτεχνική μορφή που εμφανίζουν. Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΦΕΕ, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει, προκειμένου να μπει και ένα τέλος στις ουρές των ήδη ταλαιπωρημένων ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, προχωρά και ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ για αύξηση των απευθείας αποστολών φαρμάκων στις 120.000 συνταγές το μήνα. Σήμερα, ο Οργανισμός πραγματοποιεί κατοίκον αποστολή φαρμάκων σε 2.000 ασθενείς. Η εφαρμογή, σε αυτή τη φάση, αφορά στους πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.

Σπάσιμο δαπάνης και στον ΕΟΠΥΥ

Με δεδομένο ότι σήμερα τα φάρμακα που πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι σε αναλογία 7 γενόσημα - 3 off patent (πριν από 1 χρόνο ήταν 8 -2), ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού θα είναι 70% - 30%.

Σημειώνεται ότι το 2023 διακινήθηκαν από φαρμακεία - φαρμακαποθήκες 480 εκατ. τεμάχια και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.

Πηγές μας αναφέρουν ότι στόχος της αναδιανομής του προϋπολογισμού είναι η μείωση του clawback που μεσοσταθμικά έχει πέσει από το 45% στο 40%. Με την εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται ότι μπορεί να "ξεφουσκώσει" το clawback ακόμη και πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα γενόσημα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός κατανομής της δαπάνης και στον ΕΟΠΥΥ μεταξύ off patent (κάτω από την ομπρέλα θα μπουν και τα γενόσημα, βιο- ομοειδή, υβριδικά και συνδυασμοί) και πρωτότυπα.

Ταμείο Καινοτομίας

Γονιδιακές θεραπείες και oρφανά φάρμακα φαίνεται ότι θα είναι οι πρώτες θεραπείες που θα περάσουν την πόρτα του Ταμείου Καινοτομίας. Όπως μας αναφέρουν πηγές, στα φάρμακα που θα περάσουν στο Ταμείο το clawback θα είναι κάτω από 50%, ενώ θα μεταβούν σε αυτό και κάποια φάρμακα από τον ΙΦΕΤ.

Πότε η εποπτεία αυτών των φαρμάκων θα είναι μεγαλύτερη; Θυμόμαστε πολύ πρόσφατα την περίπτωση φαρμάκου που είχε εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα των ΗΠΑ, αλλά όχι από τον ΕΜΑ. To υπουργείο Υγείας αποφάσισε και μετά την διαπίστωση του μηδενικού οφέλους που εμφάνιζε το συγκεκριμένο σκεύασμα αλλά και της εκτόξευσης της συνταγογραφησης του να το αποσύρει από την ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό αν υπάρξει αντίστοιχη περίπτωση (φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA και έχει καταθέσει τα έγγραφα του στον ΕΜΑ και αναμένει την έγκριση, εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένα ασθενείς στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο σκεύασμα τότε θα εισάγεται στην ελληνική αγορά, αλλά θα μπαίνει και στο μικροσκόπιο του ελεγκτικού μηχανισμού του Ταμείου.

Τα πρώτα κονδύλια που θα διατεθούν για το Ταμείο θα κυμαίνονται από 150 έως 200 εκατ. ευρώ, με στόχο σε δεύτερο χρόνο να διπλασιαστούν. Μέχρι στιγμής το υπουργείο είναι σε αναζήτηση των αναγκαίων αυτών κονδυλίων για την έναρξη λειτουργίας του.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v