Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΕΚΤ φρενάρει τις αγορές ομολόγων

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να φτάσει φέτος στα προ πανδημίας επίπεδα, τόνισε η Λαγκάρντ. Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού. Τον Δεκέμβριο η επανεξέταση του προγράμματος PEPP. Συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα APP.

Γιατί η ΕΚΤ φρενάρει τις αγορές ομολόγων

H πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP δεν συνιστά «tapering» αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ δεν συζήτησε τι θα ακολουθήσει μετά, ενώ θα επανεξετάσει το PEPP τον Δεκέμβριο. 

H ίδια δικαιολόγησε την απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του PEPP, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει προχωρήσει σημαντικά και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το τέλος του έτους.

«Με πάνω από το 70% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας έχει ανοίξει, επιτρέποντας στους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερο και στις εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις», επισήμανε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δεδομένων των παραπάνω, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει «ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με ένα ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων υπό το PEPP σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα».

Η ίδια πάντως δεν διευκρίνισε πόση ακριβώς θα είναι η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων. 

Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε ότι η υφιστάμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη και να παρεμποδίσει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας. 

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αναβάθμισε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%.

Οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές αντιπροσωπεύουν κυρίως αυξήσεις στο πετρέλαιο, αλλαγές στον ΦΠΑ στη Γερμανία, καθυστερημένες πωλήσεις από το 2020 και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κα Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα διαμορφωθεί στο 2,2% έναντι πρόβλεψης 1,9% τον Ιούνιο. Το 2022 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,7% και το 2023 στο 1,5%.

Όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα ενισχυθεί κατά 5% το 2021, 4,6% το 2022 και 2,1% το 2023.

Στα 60 με 70 δισ. οι μηνιαίες αγορές μέσω PEPP

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσαν τον στόχο για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP στα 60 με 70 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ προηγουμένως, σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters.

Οι πηγές του Reuters σημείωσαν ότι το Δ.Σ. συμφώνησε στον συγκεκριμένο στόχο για τις αγορές μέσω του PEPP αλλά προτίθεται να επιδείξει ευελιξία και να αγοράσει περισσότερα ή λιγότερα ομόλογα ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Κόβει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP η ΕΚΤ

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση αλλά, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με μέτρια χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έναντι των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα συνεχιστούν οι καθαρές αγορές του PEPP, που έχει ένα συνολικό εύρος 1.850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι να κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας τελείωσε. Ωστόσο, «κρίνοντας από τις εκτιμήσεις για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού, το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών από το PEPP απ' ό,τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα».

Οπως εξηγείται, η ΕΚΤ θα αγοράζει με ευελιξία, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με στόχο να αποτρέπει σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και έχοντας υπόψη την αντιμετώπιση του πτωτικού αντίκτυπου της πανδημίας στο αναμενόμενο μονοπάτι του πληθωρισμού. Τονίζει μάλιστα ότι αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως το εύρος του προγράμματος (1.850 δισ.). Από την άλλη, επισημαίνει, αν απαιτηθεί, μπορεί να διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται, για όσο είναι απαραίτητο και θα σταματήσουν λίγο πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω του APP για εκτεταμένη περίοδο, αφότου αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v