Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Πληθωρισμός και εμβόλια ρίχνουν σκιές στην ανάκαμψη

Στο 6% διατήρησε το Ταμείο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021. Αναβάθμισε στο 4,9% την εκτίμηση για την επόμενη χρονιά. Κλειδί η πρόσβαση στα εμβόλια. Οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό.

ΔΝΤ: Πληθωρισμός και εμβόλια ρίχνουν σκιές στην ανάκαμψη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να μην αποδειχθεί παροδικός, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν προληπτική δράση.

Το ζήτημα έχει διχάσει την επενδυτική κοινότητα, η οποία προσπαθεί να προβλέψει αν η πρόσφατη άνοδος στις τιμές θα συνεχιστεί επί μακρόν. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 5,4% τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός άγγιξε το 2,5% τον Ιούνιο, πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας και το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018. 

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες το 2022» αναφέρει το Ταμείο στο τελευταίο World Economic Outlook. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η «αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη». «Υπάρχει κίνδυνος οι παροδικές πιέσεις να αποδειχθούν πιο επίμονες και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν προληπτική δράση» τονίζει. 

Οι υψηλότερες τιμές αυξάνουν την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν αν αποσύρουν νωρίτερα τα έκτακτα μέτρα τόνωσης. 

Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 6% το 2021, αλλά αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το 2022. Αντί για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό 4,4% που ανέμενε τον Απρίλιο, το Ταμείο προβλέπει τώρα ανάπτυξη 4,9% για την επόμενη χρονιά. 

«Η αναβάθμιση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες της πρόβλεψης για το 2022 προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αναβάθμιση των προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά τις ΗΠΑ» σημειώνεται. 

Ωστόσο, το outlook εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιαστικές καμπάνιες. 

«Η πρόσβαση στα εμβόλια έχει αναδειχθεί ως η κύρια διαχωριστική γραμμή στην παγκόσμια ανάκαμψη γύρω από την οποία σχηματίζονται δύο μπλοκ χωρών: αυτές που μπορούν να προσβλέπουν σε περαιτέρω ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας αργότερα φέτος (σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες) και αυτές που είναι ακόμα αντιμέτωπες με αναζωπύρωση των μολύνσεων και αύξηση των θανάτων» υπογραμμίζει το Ταμείο. 

«Η ανάκαμψη, ωστόσο, δεν είναι διασφαλισμένη ακόμα και σε χώρες όπου οι μολύνσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε άλλες χώρες» προειδοποιεί το Ταμείο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v