Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ανακοίνωση Ερντογάν για τα Βαρώσια

Απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις για επανέναρξη συνομιλιών χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων. Στον ΟΗΕ το θέμα.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ανακοίνωση Ερντογάν για τα Βαρώσια

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο, προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων, που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Ρωσία: Προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ

Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Ο επικεφαλής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου και των συνεπειών της για τις προοπτικές της διευθέτησης του Κυπριακού», σημειώνει επίσης στο ανακοινωθέν του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Όπως υπενθυμίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας ΤΑΣΣ, «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ' αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984, τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974», ενώ επιστροφή της περιοχής αυτής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ' αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκίας».

«Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων», καταλήγει στο σχετικό τηλεγράφημά του το ΤΑΣΣ.

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

Γερμανία: Μεγάλη ανησυχία για τις τουρκικές ανακοινώσεις για τα Βαρώσια

Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει: «Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μπορέλ: Απαράδεκτη η απόφαση για τα Βαρώσια

Νωρίτερα, για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως -συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα», σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της», προσθέτει.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Το Παρίσι εκφράζει τη βαθιά λύπη του 

Η Γαλλία εξέφρασε σήμερα τη "βαθιά λύπη" της για τη "μονομερή κίνηση", η οποία "συνιστά πρόκληση", του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

"Η Γαλλία εκφράζει την έντονη λύπη της γι' αυτήν τη μονομερή κι όχι συντονισμένη κίνηση, η οποία συνιστά πρόκληση και υπονομεύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία για την επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησε χθες, Τρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, "κατόπιν αιτήματος αυτού και του εξέφρασε την υποστήριξή του μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν" στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, προστίθεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκφράζοντας εκ νέου την υποστήριξή της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών και ανακοίνωσε ότι θα "εγείρει το ζήτημα αυτό" σήμερα.

Το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο "στο πλαίσιο που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο παρέχει στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα", καταλήγει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Βέμπερ: Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Την έντονη καταδίκη του για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κύπρο εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας την αλληλεγγύη στην Κύπρο και την απόρριψη μίας λύσης δύο κρατών.

«Kαταδικάζω έντονα τις ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ρητορικής, αλλά και θέμα ενεργειών», απαντά ο κ. Βέμπερ ερωτηθείς σχετικά με την προκλητική ρητορική του Τούρκου Προέδρου παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Κύπρο.

Όπως προσθέτει, «ενώ ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, είναι σαφές ότι αυτό θα τεθεί υπό τη διοίκηση της παράνομης και μη αναγνωρισμένης τουρκοκυπριακής διοίκησης». «Αυτό παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τη μεταφορά ολόκληρης της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επίσης δηλώνει ότι μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Βαρωσίων μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή», αναφέρει.

«Ο κ. Ερντογάν ζητεί, επίσης, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Για εμάς, αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η μόνη αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», ξεκαθαρίζει ο κ. Βέμπερ.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να χωρίσει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ στη μέση. Τα Βαρώσια πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μιας λύσης δύο κρατών». Ερωτηθείς σχετικά με το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ τονίζει ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ ανησυχητικές. Αυτό δεν είναι νέο. Η διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια».

Ο κ. Βέμπερ επισημαίνει πως «είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες και ότι το κράτος δικαίου κινδυνεύει στη χώρα. Ειδικότερα, η κατάσταση των δημοσιογράφων αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας. Κάθε φορά που συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει πάντα να καθιστούμε σαφές ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμος».

«Επομένως, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, συνεπώς, να συνεχίζονται δαπανηρές διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε αδιέξοδο; Αυτό πρέπει να σταματήσει» καταλήγει ο κ. Βέμπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v