Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμένονταν, ενώ ο στόχος για τις αγορές τίτλων παρέμεινε αμετάβλητος στα 875 δισ. στερλίνες.
Στην ανακοίνωσή της η BoE αναφέρει πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 για διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δις. στερλίνες, και ομόφωνα (9-0) για διατήρηση του επιτοκίου καθώς και για διατήρηση του στόχου για αγορά εταιρειών ομολόγων 20 δις. στερλινών.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε επίσης πως από τον Μάιο οι εξελίξεις στην παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν λίγο ισχυρότερες του αναμενόμενου, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, σημείωσε, οι παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω και άρχισαν να γίνονται κάπως εμφανείς στον πληθωρισμό ορισμένων αναπτυγμένων οικονομιών.
Η BoE αναθεώρησε τις προσδοκίες της για το επίπεδο του ΑΕΠ β’ τριμήνου του 2021 κατά περίπου 1 ½% σε σχέση με την έκθεση του Μαΐου, σημειώνοντας πως η παραγωγή τον Ιούνιο αναμένεται να είναι περίπου 2 ½% χαμηλότερη του προ-covid επιπέδου του δ’ τριμήνου του 2019.
Ανέφερε πως ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας μειώθηκε ταχύτερα του αναμενόμενου και πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για δυσκολίες στις προσλήψεις για ορισμένες επιχειρήσεις, σε ορισμένες περιοχές και κλάδους.
Ως προς τον πληθωρισμό, εκτιμά πως θα αυξηθεί περαιτέρω πάνω από τον στόχο, κυρίως λόγω της εξέλιξης των τιμών ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων και πως πιθανότατα θα ξεπεράσει το 3% για μια προσωρινή περίοδο. Η BoE σημειώνει πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είχε διάφορες απόψεις για την έκταση στην οποία η βραχυπρόθεσμη αύξηση του κόστους και των πιέσεων στις τιμές θα επηρεάσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και για το εάν η πρόσφατη άνοδος στην οικονομική δραστηριότητα σηματοδοτεί ισχυρότερη ανάπτυξη της ζήτησης για το μέλλον.
Η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί πάντως πως είναι πιθανόν μια ισχυρότερη ζήτηση να μειώσει το χάσμα με την παραγωγή κάπως νωρίτερα απ’ όσο αναμένονταν προηγουμένως.
Τονίζει πώς τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής θεωρούν πως η πολιτική της Τράπεζας θα πρέπει να διασφαλίζει πως η ανάκαμψη δεν θα υπονομευθεί από μια πρώιμη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών και πως βάρος θα πρέπει να δοθεί στις πληθωριστικές εξελίξεις σε μια πιο μακρά χρονική περίοδο.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Βρετανίας πέρασε τον στόχο του 2% που είχε θέσει η τράπεζα και φαίνεται πως θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει καθώς η χώρα «ανεβάζει ρολά» μετά τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊου.
Ο διοικητής Andrew Bailey και άλλα στελέχη της BoE είχαν πει πως ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τιμών στη Βρετανία πιθανότατα θα αποδειχθεί μεταβατικός, όμως δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που περιμένουν πως η BoE θα είναι μια από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους ακόμα και από του χρόνου.