Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φούσκες εκθρόνισαν την Covid-19 ως Νο1 κίνδυνο στις αγορές

Τι έκπληξη! Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων στήριξε ολόκληρους τομείς της οικονομίας, αλλά εκτόξευσε εκτός από το χρέος και τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Τα νέα ρίσκα. Ερευνα Bank of America.

Οι φούσκες εκθρόνισαν την Covid-19 ως Νο1 κίνδυνο στις αγορές

Ποιος είπε ότι υγειονομική κρίση και η πορεία της πανδημίας βρίσκονται στην κορυφή των κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πρώτος κίνδυνος πλέον είναι οι «φούσκες», που εκτοπίζουν την Covid-19 από το θρόνο του υψηλότερου ρίσκου.

Φαίνεται πως οι προσδοκίες για τη πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων διεθνώς και τα στοιχήματα της ταχείας ανάκαμψης ως αποτέλεσμα των προσδοκιών αποκλιμάκωσης του κορωνο-κινδύνου έχουν την τιμητική τους, κατεβάζοντας μια βαθμίδα χαμηλότερα την ανησυχία της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America.

Στην κορυφή των κινδύνων τοποθετείται η ανησυχία για το υψηλό χρέος της Ιταλίας που προβλέπεται να ξεπεράσει το ρεκόρ του αιώνα, όταν έφτασε στο 160% του ΑΕΠ το 1920.

Σύμφωνα με την BofA, το 40% των κρατών έχει τώρα ρεκόρ στον λόγο που μετράει τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από το 1993.

  • Το 2020, το συνολικό (ιδιωτικό και δημόσιο) χρέος στις 61 χώρες που απαρτίζουν το δείγμα του Institute of International Finance (IIF), εκτοξεύτηκε στο ιστορικά υψηλό των 281 τρισ. δολαρίων.
  • Το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολάρια, το 2020, ήτοι πάνω από το ένα τέταρτο της αύξησης των 88 τρισ. δολ.  που σημείωσε, στην τελευταία δεκαετία.
  • Σύμφωνα με το IIF (Global Debt Monitor), ο λόγος του συνολικού παγκόσμιου χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 355,8% του ΑΠΕ παγκοσμίως, το 2020.
  • Αξίζει να επισημανθεί ότι η άνοδος ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε, στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

«Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων στήριξε ολόκληρους τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό έως τις αερομεταφορές, καθώς και από τα νοικοκυριά έως τις τοπικές κυβερνήσεις, αλλά εκτόξευσε εκτός από το χρέος», αναφέρει ανάλυση της Alpha Bank. Οδήγησε στη στρατόσφαιρα όμως και τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη «τυπώνουν» χρήμα παρέχοντας δωρεάν πιστώσεις με μηδενικά και αρνητικά επιτόκια που τρέφουν την ανάληψη ρίσκου.

Τα κίνητρα θα βοηθήσουν την ανάκαμψη, αν και οι προσδοκίες περί εκτίναξης της οικονομίας όπως «μετά από πόλεμο» ακούγονται υπερβολικές. Το ερώτημα είναι αν θα δημιουργήσουν σταθερή ανάπτυξη αρκετά ισχυρή και διατηρήσιμη, ώστε να απομακρύνει ουσιαστικά το τεράστιο συσσωρευμένο χρέους.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης στα χρηματιστήρια είναι το πάρτι που εξελίσσεται 246 δισ. δολ. στις εισροές σε δείκτες ETF μετοχών που έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020.

Το ρεκόρ ροής χρήματος ETF στα αμερικανικά χρηματιστήρια στο πρώτο τρίμηνο έχει ξεπεράσει τα 231 δισ. δολ. του 2020. Τα αμοιβαία κεφάλαια ήδη χάνουν μετρητά, καθώς οι επενδυτές μεταπηδούν στα υποσχόμενα ETF.

 

Tην ίδια ώρα στα ύψη τρέχουν και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Η τιμή του χαλκού έφτασε τα 10.000 δολ. τον τόνο για πρώτη φορά από το 2011, σε ρεκόρ όλων των εποχών.

Το ράλι τροφοδοτείται από μέτρα τόνωσης, μηδενικά επιτόκια και την πράσινη μετάβαση.

Η πορεία προς καθαρότερες πηγές ενέργειας φαίνεται να αυξάνει την κατανάλωση χαλκού, που χρησιμοποιείται σε όλα, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως την ηλιακή ενέργεια.



Ωστόσο οι αγορές πάντα ζουν με το φόβο τι θα γίνει εάν σκάει η φούσκα στα χρηματιστήρια. Τα τελευταία ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας και αυτά για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έκανε άλμα 6,4% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φέρνουν στο προσκήνιο ανησυχίες...

Τρομάζουν στην ιδέα ότι αρχίζει ίσως η αντίστροφη μέτρηση στα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών και ενδεχομένως να αποσυρθούν, εφόσον οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στις δυο πλευρές του Ατλαντικού παρουσιάζουν μια υγιή εικόνα.

Αλλά οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v