Λε Μερ: Πολύ αργό και περίπλοκο το Ταμείο Ανάκαμψης

«Δεν ξοδέψαμε όλο αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για να καθυστερήσει το σχέδιο για τεχνοκρατικούς λόγους», λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ζητά επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης.

Λε Μερ: Πολύ αργό και περίπλοκο το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Γαλλία κάλεσε την ΕΕ να ξεπεράσει τα «μπλόκα», για να διασφαλίσει την ταχύτερη εκταμίευση των 750  δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στα κράτη-μέλη, ενώ είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα απαιτήσει επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών περιορισμών της ευρωζώνης.

Μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε πως «βλέπω ότι υπάρχουν εμπόδια και πως όλο αυτό είναι πολύ αργό, πως χρειάζεται να επιταχύνουμε και πως αν θέλουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση στην καλύτερη κατάσταση, το ευρωπαϊκό χρήμα πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Αναφερόμενος στις περυσινές γαλλο-γερμανικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική απόφαση της ΕΕ για δημιουργία κοινού χρέους, που θα χορηγηθεί ως επιχορήγηση σε κράτη-μέλη οι οικονομίες των οποίων έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, πρόσθεσε πως «δεν ξοδέψαμε όλο αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για να καθυστερήσουμε για τεχνοκρατικούς λόγους… είναι πολύ αργή (σ.σ. η διαδικασία) και πολύ περίπλοκη. Πρέπει να επιταχύνουμε».

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει πρώτα να εξηγήσουν λεπτομερώς το πώς σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια μέχρι το τέλος Απριλίου. Όταν τα σχέδια αυτά εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το β’ εξάμηνο του έτους.

Η Γαλλία σκόπευε να δαπανήσει τουλάχιστον το ήμισυ από το δικό της σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 100 δισ. ευρώ -το 40% του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ- μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον κ. Le Maire, ο οποίος προέβλεψε έντονη οικονομική ανάκαμψη αργότερα το 2021.

Ο κ. Le Maire επανέλαβε τις εκκλήσεις ώστε η ΕΕ να επανεξετάσει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης του μπλοκ. Οι κανόνες, που περιορίζουν το ετήσιο έλλειμμα του δημόσιου τομέα των κρατών-μελών στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Το χρέος του δημόσιου τομέα της Γαλλίας εκτινάχθηκε κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος, στο 120% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είπε πως οι κανόνες, αν και είναι ουσιώδεις για τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, «πρέπει να επαναξιολογηθούν για να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα -και αυτή η πραγματικότητα είναι τρία πράγματα: τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ιστορία μας, τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας και τις μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες στην ιστορία μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v