Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων, για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο υποψήφιος υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ. Θα διατηρηθεί η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Μπλίνκεν: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «απαράδεκτα» όσα έχει πράξει η Τουρκία αναφορικά με την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας.

Στην ακρόασή του χθες σε Επιτροπή της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του, ο Μπλίνκεν είπε πως η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επίδραση των υπαρχουσών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια στην Τουρκία και έπειτα θα καθορίσει κατά πόσον χρειάζεται να παρθούν περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός -επιλεγόμενος στρατηγικός- σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος έχει ονομαστεί υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος για την έγκριση του διορισμού του.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων, για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον επέβαλε όπως αναμενόταν επί μακρόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της αγοράς των S-400. Η Άγκυρα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σοβαρό λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση του κ. Μπλίνκεν καταγράφηκε μία ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία, διαδεχόμενος τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα (...) δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος». Αυτό «είναι πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά», σημείωσε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από πολιτικούς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος κράτους-μέλους του NATO.

Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά. Ουάσινγκτον και Άγκυρα διαφωνούν επίσης βαθιά ως προς τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική εμπλοκή στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Θα διατηρηθεί η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο κ. Μπλίνκεν δεσμεύθηκε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα διατηρήσει σε αυτήν την πρεσβεία της.

Οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν κάθε επαφή με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, στην αρχή της θητείας του, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν, ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι «η καλύτερη» και «ίσως η μοναδική» βιώσιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη είναι αυτή «των δύο κρατών».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μια τέτοια λύση δεν μοιάζει «ρεαλιστική», τουλάχιστον «βραχυπρόθεσμα», καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους «να αποφύγουν μονομερή μέτρα που θα κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη» την κατάσταση.

Πριν από ένα χρόνο, ο απερχόμενος πρόεδρος παρουσίαζε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή. Προέβλεπε την ίδρυση αποστρατιωτικοποιημένου, συρρικνωμένου παλαιστινιακού κράτους, με την πρωτεύουσά του στην περιφέρεια της Ιερουσαλήμ, χωρίς τους εβραϊκούς οικισμούς, στην προσάρτηση των οποίων θα προχωρούσε το Ισραήλ, κατά το κείμενο.

Η μάλλον αναμενόμενη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν να απορρίψει το σχέδιο στο σύνολό του και να πάψει να αναγνωρίζει στις ΗΠΑ το καθεστώς του αμερόληπτου μεσολαβητή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε χθες ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών τη «δέσμευση» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει την εξουσία σήμερα Τετάρτη, στην «ασφάλεια του Ισραήλ», που είναι «ιερή και απαραβίαστη» για τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v