Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Στο 4,2% υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021

Ανευ προηγουμένου ύφεση 7,8% φέτος. Μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς μετά το 6,1% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ εκτιμά ότι θα «τρέξει» με 3,0% το 2022. Πώς θα κινηθούν πληθωρισμός και ανεργία. Τι βλέπει για τη Γερμανία.

Κομισιόν: Στο 4,2% υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021

Το 2021 θα ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης από την άνευ προηγουμένου ύφεση της φετινής χρονιάς, αλλά η ανάκαμψη θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμενόταν, λόγω του δεύτερου κύματος μολύνσεων κορωνοϊού, σημειώνει στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 4,2% από 6,1% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει 3,0% ανάπτυξη το 2022, μετά την ύφεση κατά 7,8% φέτος.

Η Κομισιόν αναμένει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω των νέων περιορισμών για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού.

Η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο θα δεχθούν το μεγαλύτερο χτύπημα, με την ιρλανδική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, τη Γαλλία κατά 1,0% και το Βέλγιο κατά 0,7%.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η γερμανική, αναμένεται ωστόσο να τα πάει καλύτερα, καταγράφοντας τριμηνιαία ανάπτυξη κατά 0,6%.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας ώθησε τον ονομαστικό πληθωρισμό σε αρνητικό επίπεδο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα είδη εκτός της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, μειώθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για υπηρεσίες, ιδίως υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, και για βιομηχανικά αγαθά. Η χαμηλή ζήτηση, η υποτονική αγορά εργασίας και η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα ασκήσουν καθοδική πίεση στις τιμές.

Ο πληθωρισμός, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο να διατηρεί χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3% φέτος και να φτάσει στο 1,1% το 2021 και στο 1,3% το 2022.

Συγκρατημένη αύξηση ανεργίας

Η απώλεια θέσεων εργασίας και η αύξηση της ανεργίας έχουν επιβαρύνει σοβαρά τα μέσα βιοπορισμού πολλών Ευρωπαίων. Τα μέτρα πολιτικής που έλαβαν τα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, συνέβαλαν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στις αγορές εργασίας.

Το πρωτοφανές πεδίο εφαρμογής των μέτρων, ιδίως μέσω συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, επέτρεψε τον περιορισμό της αύξησης του ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021, καθώς τα κράτη μέλη καταργούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης και καθώς νέα άτομα εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί το 2022 καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Χάρη στη στήριξη της απασχόλησης από τα κρατικά προγράμματα, η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί στο μόλις 8,3% φέτος, παρά τη βαθιά ύφεση, από 7,5% το 2019. Αναμένεται επίσης να αυξηθεί στο 9,3% το 2021 και να υποχωρήσει στο 8,9% το 2022.

Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθούν

Η αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων αναμένεται φέτος να είναι πολύ σημαντική σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα, τόσο ως αποτέλεσμα των έκτακτων δράσεων πολιτικής που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας όσο και λόγω της επίδρασης των αυτόματων σταθεροποιητών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί από 0,6 % του ΑΕΠ το 2019 σε περίπου 8,8 % το 2020, πριν μειωθεί σε 6,4 % το 2021 και σε 4,7 % το 2022. Αυτό αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη σταδιακή κατάργηση των έκτακτων μέτρων στήριξης κατά τη διάρκεια του 2021, καθώς θα βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση.

Αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο συνολικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί από 85,9 % του ΑΕΠ το 2019 σε 101,7 % το 2020, 102,3 % το 2021 και 102,6 % το 2022.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε:

«Οι παρούσες προβλέψεις δημοσιεύονται καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα και διαψεύδει τις ελπίδες μας για ταχεία ανάκαμψη. Η οικονομική παραγωγή της ΕΕ δεν θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2022. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αναταραχή, επιδείξαμε αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Συμφωνήσαμε την εφαρμογή πρωτοφανών μέτρων για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα συνεργαστούμε για να χαράξουμε την πορεία προς την ανάκαμψη, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας.

»Συμφωνήσαμε την εφαρμογή μιας δέσμης αναπτυξιακών μέτρων που αποτελεί ορόσημο, του NextGenerationEU –με επίκεντρο τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας– για την παροχή μαζικής στήριξης στις περιφέρειες και στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο. Καλώ εκ νέου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ολοκληρώσουν ταχέως τις διαπραγματεύσεις προκειμένου τα κονδύλια να αρχίσουν να διατίθενται το 2021, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να οικοδομήσουμε από κοινού.»

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε τα εξής: 

«Μετά τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και την πολύ έντονη ανοδική πορεία το καλοκαίρι, η ανάκαμψη της Ευρώπης διακόπηκε λόγω της επανεμφάνισης κρουσμάτων COVID-19. Η ανάπτυξη θα επανέλθει το 2021, αλλά θα χρειαστούν δύο έτη προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να κατορθώσει να προσεγγίσει το προ της πανδημίας επίπεδό της.

»Στο σημερινό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή αβεβαιότητα, οι εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, ενώ το NextGenerationEU πρέπει να οριστικοποιηθεί φέτος και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v