Σε μια στιγμή που πολλές χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς και ο κόσμος είναι κουρασμένος από τις καραντίνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν έχει περάσει, αλλά αυξάνει, καθώς χθες είχαμε νέο ρεκόρ καταγραφής κρουσμάτων, με πάνω από 150.000 σε όλο τον κόσμο.
«Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Πολλοί άνθρωποι έχουν προφανώς κουραστεί να μένουν μέσα στο σπίτι τους. Οι χώρες θέλουν να ξανανοίξουν την κοινωνία και την οικονομία τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
«Ωστόσο ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται γρήγορα, παραμένει θανατηφόρος και η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει εκτεθειμένη», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ΟΗΕ κατέγραψε χθες, Πέμπτη, περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα, έναν αριθμό ρεκόρ για μια μόνο ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.
Σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων καταγράφηκε στην αμερικανική ήπειρο και η πανδημία συνεχίζει να μεταδίδεται επίσης στη νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή.
«Καλούμε κάθε χώρα και κάθε πολίτη να βρίσκεται στη μέγιστη επαγρύπνηση. Συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις σας, μείνετε στο σπίτι αν αισθάνεστε αδιαθεσία, συνεχίστε να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε, φορέστε μάσκα μόλις κριθεί απαραίτητο, συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας», επέμεινε ο Τέντρος.
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Μ. Ράιαν του ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για ένα «δεύτερο κύμα» ή μια «δεύτερη κορύφωση» του κορωνοϊού. Εδωσε όμως κάποια στοιχεία αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ των δυο:
Ένα δεύτερο κύμα υπάρχει όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί και μετά πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει μια περίοδος που η πανδημία είναι πολύ πεσμένη ή μηδενισμένη και μετά αυξάνει πολύ γρήγορα. Αυτό βλέπουμε με την εποχική γρίπη, σημειώνει.
Μια «δεύτερη κορύφωση» είναι διαφορετική έννοια, κάτι που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα. «Όταν υποχωρείς από την κορύφωση του πρώτου κύματος αλλά δεν έχεις ελέγξει την πανδημία και ξαφνικά έχεις μια δεύτερη κορύφωση», τόνισε. «Μπορεί να έχεις μια δεύτερη κορύφωση εντός του πρώτου κύματος. Και μετά μπορεί να έχεις ένα δεύτερο κύμα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο».
Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι κάποιες φορές, όταν οι χώρες βελτιώνονται στο θέμα της διενέργειας τεστ, τα κρούσματα αυξάνουν. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς τον αριθμό των νοσηλευομένων και των θανάτων, συμπλήρωσε. Αν αρχίσεις να βλέπεις περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, τότε η αύξηση κρουσμάτων δεν είναι θέμα των περισσότερων τεστ.