Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία υπό το σύνθημα «ο ρατσισμός είναι ιός».
Συνεχίζονται οι δράσεις στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ.
Το Σάββατο οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες για να προστατευθούν από τον νέο κορωνοϊό, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας σε μια ειρηνική διαδήλωση, σε γενικές γραμμές, που όμως κατέληξε σε αψιμαχίες μεταξύ μικρών ομάδων και της έφιππης αστυνομίας κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία.
Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ είπε ότι 27 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτές τις «σοκαριστικές και απολύτως απαράδεκτες» επιθέσεις, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων αυτήν την εβδομάδα. Δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά και μια αστυνομικός που έπεσε από το άλογό της υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Τόσο η Ντικ όσο και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προέτρεψαν τον κόσμο να μην διαδηλώσει ξανά σήμερα, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας Covid-19. Όμως οι διαδηλωτές τους αγνόησαν και κατέκλυσαν τον δρόμο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη νότια όχθη του Τάμεση. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί εκτίμησαν ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες.
Οι διαδηλωτές έκαναν κατόπιν πορεία προς το βρετανικό κοινοβούλιο και σταμάτησαν πάνω στη γέφυρα για να γονατίσουν φωνάζοντας «Δικαιοσύνη, τώρα». Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Τώρα ήρθε η ώρα:πρέπει να κάνουμε κάτι. Έχουμε γίνει τόσο αδιάφοροι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά ο ρατσισμός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την αποικιοκρατία και τη λευκή υπεροχή (…) Χρειαζόμαστε μαζικές μεταρρυθμίσεις, μαζικές αλλαγές», είπε μια 28χρονη που κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Η λευκή σιωπή ισοδυναμεί με βία».
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλωτές στο Μπρίστολ, στη δυτική Αγγλία, ζητωκραυγάζουν ενώ γκρεμίζουν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός δουλέμπορου του 17ου αιώνα, αναφέρει το BBC.
Ιταλία
Κινητοποίηση κατά του ρατσισμού, με την συμμετοχή χιλιάδων οικογενειών, βρίσκεται σε εξέλιξη στην κεντρική Πιάτσα ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού), της Ρώμης.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε μέσω διαδικτύου και εντάσσεται στην σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.
Οι διαδηλωτές που θέλησαν να υψώσουν την φωνή τους στην Ρώμη, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και φορούν προστατευτικές μάσκες. Τα πλακάτ που κρατούν, μεταξύ των άλλων γράφουν «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση γονάτισαν επί οκτώ λεπτά και σαράντα έξι δευτερόλεπτα, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Φλόιντ υποχρεώθηκε να μείνει στο έδαφος, χωρίς να μπορεί να ανασάνει.
«Είμαστε όλοι αντιφασιστές», φώναξαν οι διαδηλωτές , μόλις σηκώθηκαν. Στο κέντρο της πλατείας έχει στηθεί μικρόφωνο, το οποίο επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να απευθύνει εκκλήσεις κατά του ρατσισμού και κάθε είδος διακρίσεων, στα ιταλικά και στα αγγλικά.
Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων έγιναν επίσης στις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Εδιμβούργο, το Μιλάνο και τη Ρώμη, την Οσάκα της Ιαπωνίας κ.α.
Ισπανία
Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κατά του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, πριν από δύο εβδομάδες.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Εσείς, οι ρατσιστές, είστε οι τρομοκράτες».
Οι διαδηλωτές γονάτισαν και τήρησαν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία απέναντι στους μαύρους.
«Ο ρατσισμός δεν έχει σύνορα. Έχω ζήσει στην Κίνα, την Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία και σε όλες τις χώρες βίωσα διακρίσεις λόγω του χρώματος του δέρματός μου», είπε η Λεϊνίσα Σεέμντο, μια 26χρονη Ισπανίδα μεταφράστρια με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο.
Στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες, τη Γλασκώβη, την Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ