H οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να κάνουν μειώσεις δαπανών στη δημόσια υγεία, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Η παραίνεση του Π.Ο.Υ., την οποία μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, καθώς φουσκώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα πίεσης, κρατικά ελλείμματα και χρέη.
Δημιουργούνται, έτσι, σε επίπεδο κορυφής, δύο αντίπαλα στρατόπεδα μεταξύ βασικών θεσμών στο παγκόσμιο στερέωμα, τα οποία συνδέουν άμεσα τις δύο κρίσεις -υγειονομική και οικονομική- αλλά τις προσεγγίζουν με εκ διαμέτρου αντίθετο σχεδιασμό στρατηγικής εξόδου και προοπτικής για τη συνέχεια.
«Ανησυχούμε ότι οι χώρες θα απαντήσουν στην κρίση με τον ίδιο τρόπο που απάντησαν πριν δέκα χρόνια (...) κάνοντας περικοπές δαπανών στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής για την Ευρώπη του Π.Ο.Υ., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σήμερα προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις στην υγεία, η κοινωνική προστασία και η αποφυγή της λιτότητας», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι εφικτή μόλις τεθεί υπό έλεγχο η κυκλοφορία του ιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., από το 2008 ως το 2013, ο προϋπολογισμός κατ’ άτομο που αφιερώνεται στην υγεία μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ στην Ευρώπη.
Λιτότητα
Ο Π.Ο.Υ. ζητά από την Ευρώπη να αποφύγει τη λιτότητα, λίγες ημέρες μετά το καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα κρατικά χρέη και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Η απότομη διόγκωση του κρατικού χρέους δημιουργεί τον κίνδυνο να επαναξιολογήσουν οι επενδυτές το κρατικό ρίσκο και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις αδύναμες χώρες, προειδοποίησε. Στην ετήσια έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα προβλέπει ότι τα ελλείμματα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 8% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2008.
Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία. «Αυτή η άνοδος που θα προκύψει στο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επαναξιολόγηση του κρατικού ρίσκου από τους παράγοντες της αγοράς και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες», προσθέτει.
Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από το 86% που βρίσκεται σήμερα, εκτιμά η ΕΚΤ. «Η πανδημία συνιστά μια μεσοπρόθεσμη πρόκληση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» προειδοποιεί η έκθεση της κεντρικής τράπεζας.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το λεγόμενο «θανάσιμο εναγκαλισμό» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών που έχουν υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό «δημιουργεί ρίσκα αρνητικών αλληλεπιδράσεων από υποβαθμίσεις της αξιολόγησης του αξιόχρεου κρατών ή τραπεζών».