Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Εχουμε φάρμακο που δρα κατά του κορωνοϊού

Κινεζικές αρχές δηλώνουν ότι το Favipiravir έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές έρευνες σε 340 ασθενείς. Ιάπωνες γιατροί ωστόσο δίνουν διαφορετική εικόνα για την αποτελεσματικότητά του.

Κίνα: Εχουμε φάρμακο που δρα κατά του κορωνοϊού

Οι ιατρικές αρχές στην Κίνα δήλωσαν ότι φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για να αντιμετωπιστούν νέα στελέχη της γρίπης εμφανίζεται αποτελεσματικό σε ασθενείς κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Guardian, επικαλούμενη ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Zhang Xinmin, αξιωματούχος του υπουργείου επιστήμης και τεχνολογίας, δήλωσε ότι το Favipiravir (επίσης γνωστό ως Avigan) της Fujifilm έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές 340 ατόμων στη Wuhan και τη Shenzhen. «Υπάρχει υψηλός βαθμός ασφάλειας και είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικό στη θεραπεία», είπε σε δημοσιογράφους.

Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στη Shenzhen έγιναν «αρνητικοί» στον κορωνοϊό μετά από μέσο όρο τεσσάρων ημερών αφότου έγιναν «θετικοί», έναντι ενός μέσου όρου 11 ημερών αυτών που δεν έλαβαν το σκεύασμα. Επιπλέον ακτινογραφίες έδειξαν βελτίωση στους πνεύμονες για το 91% των ασθενών που έλαβαν το Favipiravir έναντι 62% για όσους δεν το πήραν.

Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το φάρμακο σε κλινικές δομικές ασθενών του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό. Πηγή του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας ωστόσο υπονόησε ότι το φάρμακο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό σε ανθρώπους με περισσότερο σοβαρά συμπτώματα. «Δίναμε το Avigan σε 70-80 ατόμων, αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει τόσο καλά όταν ο ιός έχει πολλαπλασιαστεί», είπε.

Οι ίδιοι περιορισμοί έχουν εμφανιστεί σε μελέτες που αφορούν ασθενείς κορωνοϊού που χρησιμοποιούν συνδυασμό αντιρετροϊκών, λοπιναβίρης και ριτοναβίρης του HIV, προσέθεσε.

Το Favipiravir θα χρειαστεί να λάβει κυβερνητική έγκριση για πλήρη χρήση κατά του Covid-19 καθώς αρχικά απευθυνόταν στην αντιμετώπιση της γρίπης. Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει έως και τον Μάιο. «Αν όμως καθυστερήσουν τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών, η έγκριση μπορεί επίσης να καθυστερήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v