Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μηνιαίο δελτίο της Εθνικής για τη ζώνη του ευρώ

Το συσχετισμό της ανόδου των τιμών των μετοχών με τη μείωση της διαφοράς στην απόδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων εξετάζει το μηνιαίο δελτίο Νοεμβρίου της Εθνικής για τη ζώνη του ευρώ. Εντοπίζονται ακόμη οι προοπτικές μείωσης της εταιρικής αβεβαιότητας στην ευρωζώνη.

Το μηνιαίο δελτίο της Εθνικής για τη ζώνη του ευρώ
Την άνοδο που το θετικό επενδυτικό κλίμα του Νοεμβρίου, προκάλεσε στην αγορά εταιρικών ομολόγων επισημαίνει το μηνιαίο δελτίο της Εθνικής Τράπεζας για τη ζώνη του ευρώ (Euro Monthly Area) του Νοεμβρίου.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει το δελτίο, προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία προκάλεσα και την άνοδο των τιμών των μετοχών κατά 17% στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αναφέρεται, η καθοδική κίνηση της διαφοράς των αποδόσεων πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, αρκετές εβδομάδες μετά την έντονη άνοδο των χρηματιστηρίων.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές των μετοχών στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου κατά 17% το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, κυρίως μετά την κατακόρυφη άνοδο στην αρχή αυτής της περιόδου. Η βασική αιτία, αναφέρει το δελτίο, ήταν οι ανακοινώσεις των εταιριών για υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, οι οποίες στην περίπτωση των ΗΠΑ οδήγησαν σε προσδοκίες για αύξηση των κερδών το 2002 κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αν και στις χώρες της ευρωζώνης ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αρνητικός- κυρίως λόγω των λιγότερο ευνοϊκών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων μακροοικονομικών συνθηκών- βελτιώθηκε αισθητά σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2002.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, η αισιοδοξία αυτή των επενδυτών αρχικά δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις αγορές εταιρικών ομολόγων, καθώς το εταιρικό περιθώριο περιορίστηκε τον Οκτώβριο μόνο κατά 10-20 μονάδες βάσης στις αμερικανικές αγορές και στην ευρωζώνη.

Επικαλούμενοι τα πορίσματα της ανάλυσης, οι αναλυτές της Εθνικής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καθυστερημένη αυτή αντίδραση οφείλεται στο υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που επικρατούσε στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, λένε, η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και ο φόβος ανακοίνωσης εταιρικών ατασθαλιών φαίνεται ότι περιόρισε αρχικά τη θετική επίδραση των πιο αισιόδοξων προβλέψεων κερδών στη διαφορά αποδόσεων.

”Μόνο μετά τον περιορισμό της αβεβαιότητας που επικρατούσε στις αγορές στα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια σημαντική μείωση της διαφοράς απόδοσης κατά 30 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη, οδηγώντας την στις 180 μονάδες βάσης”.

Σημειώνεται, ότι η διαφορά αυτή παραμένει μεγαλύτερη κατά 60 περίπου μονάδες βάσης από το μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας.

Τι όμως επιφυλάσσει το μέλλον για την πορεία της διαφοράς απόδοσης των εταιρικών ομολόγων; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υποδείγματος εταιρικών ομολόγων της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης, τα εταιρικά ομόλογα στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ θεωρούνται ”ορθά αποτιμημένα” σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και των τιμών των μετοχών.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα στις αγορές της ευρωζώνης, αν και ακολούθησε έντονα πτωτική πορεία κατά τους τελευταίους δύο μήνες, παραμένει υψηλότερη κατά 40% από το μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας. Συνεπώς, αν μειωθεί η αβεβαιότητα στα επίπεδα του ιστορικού μέσου (αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 7-8 μηνών), η διαφορά απόδοσης των εταιρικών ομολόγων προβλέπεται να μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης.

Σε αντίθεση με την ευρωζώνη, η αβεβαιότητα στις αγορές των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο επίπεδο του ιστορικού μέσου της. Ως εκ τούτου, αναφέρει η Εθνική, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της διαφοράς απόδοσης των εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ.

Καταλήγοντας, εκτιμάται ότι ”ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής πορείας των χρηματιστηρίων θα συντελέσει σε περαιτέρω μείωση του εταιρικού περιθωρίου. Σύμφωνα με προσομοιώσεις του υποδείγματός μας, άνοδος των χρηματιστηρίων κατά 20% αναμένεται να περιορίσει τη διαφορά απόδοσης εταιρικών ομολόγων κατά 10-15 ακόμα μονάδες βάσης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v