Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε μέτρα υπέρ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ

Κάπου 25 γερουσιαστές εισηγήθηκαν το κείμενο, που βαπτίστηκε Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αντιμέτρων» εάν το σχέδιο νόμου αυτό επικυρωθεί.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε μέτρα υπέρ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη ομόφωνα σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Κίνας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι των συνομιλιών για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Η αμερικανική άνω Βουλή ενέκρινε επίσης σχέδιο νόμου που προβλέπει την απαγόρευση των εξαγωγών μέσων καταστολής ταραχών, όπως δακρυγόνα αέρια, σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ, εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και χειροπεδών προς χρήση από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ άλλων.

Κάπου 25 γερουσιαστές τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών ήταν συνεισηγητές του κειμένου, που βαπτίστηκε Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, τον περασμένο μήνα, προκαλώντας αγανάκτηση στην κινεζική κυβέρνηση.

Δεν είναι ακόμη σαφές το εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να επικυρώσει τον νόμο υπογράφοντάς τον ή όχι.

«Ως εισηγητής του νόμου για την Πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Χονγκ Κονγκ του 1992 και υπέρμαχος του Χονγκ Κονγκ επί δεκαετίες, είμαι υπερήφανος που στέκω στο πλάι των διαδηλωτών και απαιτώ η Κίνα να λογοδοτήσει», ανέφερε μέσω Twitter ο Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος της Γερουσίας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων σε αυτό το σώμα του Κογκρέσου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Πεκίνο έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αντιμέτρων» εάν το σχέδιο νόμου αυτό επικυρωθεί, θύμισε η εφημερίδα Global Times επικαλούμενη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι κρίνεται ότι παραβιάζουν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αυτόνομη περιοχή, που έγινε εκ νέου τμήμα της Κίνας το 1997.

Ακόμη, καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συντάσσει έκθεση που θα επιδίδει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο ώστε να διαπιστώνεται εάν το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στις εμπορικές συναλλαγές του με τις ΗΠΑ.

Το Χονγκ Κονγκ, αυτόνομη κινεζική περιοχή, συνταράσσεται εδώ και μήνες από μαζικές κινητοποιήσεις, αφορμή των οποίων ήταν ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που μπήκε πολύ γρήγορα στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη οι διαδηλώσεις είχαν γενικευθεί και πάρει πολύ πιο ευρύ χαρακτήρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ έκρινε ότι εγκρίνοντας αυτό το σχέδιο νόμου η αμερικανική Γερουσία «εθελοτυφλεί» μπροστά στα «γεγονότα» αλλά και σε ό,τι αφορά «την ευημερία» των πολιτών του σημαντικότερου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας. Τόνισε πως «εγκληματικές ενέργειες προβάλλονται ως αγώνας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» διότι η Ουάσινγκτον έχει «κρυφή ατζέντα», που είναι η αποσταθεροποίηση κατ’ αυτόν τόσο του Χονγκ Κονγκ, όσο και της Κίνας, πρόσθεσε, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο ίδιος αξίωσε η Ουάσινγκτον «να συνειδητοποιήσει ποια είναι η κατάσταση, να σταματήσει τις άδικες ενέργειές της πριν να είναι πολύ αργά, και να λάβει αμέσως μέτρα ώστε να αποτραπεί η μετατροπή αυτού του κειμένου σε νόμο».

Το κείμενο της Γερουσίας θα επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς θα πρέπει να απαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο εκδοχών του που υπερψηφίστηκαν, πριν το νομοσχέδιο φθάσει στο γραφείο του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v