Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου 18 τουρκικών τραπεζών -των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας το αρνητικό outlook.
Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών» καθώς και στον «υψηλότερο κίνδυνο λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν», κατά τον Moody's, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα».
Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και περί «εξασθένισης» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. Ακόμη, ο οίκος επικαλείται την «παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένιση της φερεγγυότητάς τους».
Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Moody's να υποβαθμίσει (την 14η Ιουνίου) το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα B1 (από Ba3), με αρνητική προοπτική και σε αυτή την περίπτωση.
Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Moody's αναφέρει πως προχωρά σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης σε B1 από Ba3, με αρνητικό outlook και για τις δύο, λόγω των στενών θεσμικών, οικονομικών και λειτουργικών σχέσεών τους με την τουρκική κυβέρνηση, που δεν τους επιτρέπει να ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θεωρεί πως δεν διαθέτουν αρκετή οικονομική ευελιξία για να μπορεί η πιστωτική τους ποιότητα να είναι ισχυρότερη από αυτήν του κράτους.