Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Η ΕΕ αναμένεται να «ζορίσει» τη Μέι για μακρά καθυστέρηση

Οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τη διάρκεια της παράτασης στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα. Ο Τουσκ θέλει αναβολή μέχρι και ενός έτους, ενώ οι διπλωμάτες λένε ότι η συζήτηση στρέφεται πια μεταξύ Δεκεμβρίου και επόμενου Μαρτίου, ως νέα ημερομηνία αποχώρησης.

Brexit: Η ΕΕ αναμένεται να «ζορίσει» τη Μέι για μακρά καθυστέρηση

Να καθυστερήσει ακόμη και ένα χρόνο αναμένεται η προγραμματισμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνοντας στην Τερέζα Μέι ακόμη ένα πολιτικό «χτύπημα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για σύντομη καθυστέρηση, λέγοντας ότι θα δημιουργούσε «μία σειρά σύντομων παρατάσεων και έκτακτων Συνόδων, προκαλώντας νέες διορίες».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τη διάρκεια της καθυστέρησης του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα.

Ο Τουσκ θέλει να συμφωνήσουν σε παράταση μέχρι και ενός έτους, ενώ οι διπλωμάτες από την πλευρά των κρατών λένε ότι η συζήτηση στρέφεται πια μεταξύ Δεκεμβρίου και επόμενου Μαρτίου, ως νέα ημερομηνία αποχώρησης.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων δείχνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίζουν να προτείνουν στη Βρετανία μία επιλογή πρόωρης εξόδου από την παράταση, σε περίπτωση που δοθεί λύση και τα βρουν στη βρετανική βουλή, όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης.

Η προοπτική μακράς παράτασης είναι καλή για τις επιχειρήσεις, που ήθελαν να αποφύγουν μία αποχώρηση με κάθε κόστος. Ωστόσο η μακρά καθυστέρηση της εξόδου από το μπλοκ είναι ακόμη μία πολιτική ήττα για την Τερέζα Μέι, που είχε υποσχεθεί να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019.

Σήμερα πια, η Τερέζα Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ομως, αυτή η αναβολή σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από την Ενωση με συμφωνία στις 22 Μαΐου, πράγμα που θα της επιτρέψει να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Τα «θέλω» της Γαλλίας 

Η ΕΕ ακόμη συζητά τους όρους που θα συνδεθούν με την παράταση της διαδικασίας του Brexit, με κάποιες χώρες να είναι πιο σκληρές από τις άλλες.

Η Γαλλία επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες λήψης αποφάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, με έναν Γάλλο αξιωματούχο να λέει ότι το μέλος που εξέρχεται δεν πρέπει να μπορεί να συμμετέχει σε αποφάσεις όπως αυτή του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το Παρίσι επίσης θέλει τακτικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία παραμένει στις δεσμεύσεις της για «ειλικρινή συνεργασία», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η Ε.Ε. δίνει παράταση και ζητά... συνεργασία από Λονδίνο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί ότι θα επιδείξει «ειλικρινή συνεργασία» και δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των θεσμών της Ε.Ε. με αντάλλαγμα μια μακρά παράταση των διαπραγματεύσεων του Brexit, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχουν δει οι Financial Times.

To προσχέδιο του ανακοινωθέντος δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για την παράταση του Brexit, η οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες σε συνέδριο στις Βρυξέλλες αύριο.

«Ως απάντηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση η οποία θα επιτρέψει την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Μια τέτοια παράταση θα πρέπει να κρατήσει μόνο όσο είναι αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση όχι μετά τις [ΧΧ.ΧΧ.ΧΧΧΧ]» σημειώνεται στο προσχέδιο.

«Αν η Συμφωνία Αποχώρησης επικυρωθεί και από τα δύο κόμματα πριν από την ημερομηνία αυτή, η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα» επισημαίνεται.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., oι ηγέτες θα αναφέρουν στο ανακοινωθέν ότι η παράταση δεν «θα επιτραπεί να υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών της Ένωσης» και θα απαιτήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να διενεργήσει ευρωεκλογές τον ερχόμενο μήνα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να λειτουργήσει με εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο σε όλη αυτή τη μοναδική περίοδο, σύμφωνα με το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας και αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση της Συνθήκης με τρόπο που αντανακλά την κατάστασή του ως υπό αποχώρηση κράτους-μέλους. Για τον σκοπό αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διευκολύνει την επίτευξη των εργασιών της Ένωσης και να απέχει από οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση των στόχων της Ένωσης».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, αν κριθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αθέτησε αυτή τη δέσμευση, τότε μπορεί η παράταση να διακοπεί στη 1 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v