H προσωρινή επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν προμηνύει απαραίτητα μία σοβαρή ύφεση, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
«Από το 1970, έχουν υπάρξει 50 φορές που σημειώθηκε επιβράδυνση κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μόνο τέσσερις υφέσεις. Στην πραγματικότητα, η ευρωζώνη αντιμετώπισε μία ανάλογη κατάσταση το 2016, όταν η οικονομία πέρασε μία επιβράδυνση, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο. Εκείνη την εποχή, η δύναμη της εγχώριας οικονομίας κατάφερε να προστατεύσει την ανάκαμψη από τις εξωτερικές αβεβαιότητες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Φρανκφούρτη.
«Το βασικό ερώτημα είναι αν, με τη νομισματική πολιτική να συνεχίζει να υποστηρίζει την επέκταση, η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει τόσο ανθεκτική σήμερα», σημείωσε.
Τα ρίσκα παραμένουν πτωτικά
Οι επικριτές της ΕΚΤ συχνά αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει επιλογές, μετά τα τόσα πολλά βήματα που έχει κάνει. Ωστόσο, ο Ντράγκι είπε την Τετάρτη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Δεν μας λείπουν τα εργαλεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο τρέχων μηχανισμός αντίδρασής μας είναι καλά σχεδιασμένος, ώστε να ανταποκρίνεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις στη σύγκλιση του πληθωρισμού», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί πάντως να είναι σίγουρη πως βρίσκεται σε πορεία για την επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τον πληθωρισμό -παρά τα δυσμενή στοιχεία-, λόγω της ανθεκτικότητας που δείχνει η αγορά εργασίας, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα μπορούσε να δει το θέμα της αντιστάθμισης της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων, την οποία οι τράπεζες κατηγορούν για την αδύναμη κερδοφορία.
«Η ΕΚΤ θα υιοθετήσει όλες τις δράσεις νομισματικής πολιτικής που είναι αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου της. Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως ακριβώς κάναμε κατά τη συνεδρίασή μας τον Μάρτιο, θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να συνοδεύει την οικονομία, προσαρμόζοντας το guidance για τα επιτόκια, ώστε να αντανακλά τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό».
Τα ρίσκα για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν πτωτικά και η ανάκαμψη του πληθωρισμού καθυστερεί, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, δικαιολογώντας τη συνεχιζόμενη διευκολυντική νομισματική πολιτική που περιλαμβάνει αρνητικά επιτόκια.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε ήπια σχόλια, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση επιτοκίων, εάν χρειαστεί.
«Εάν χρειαστεί, πρέπει να εξετάσουμε τα πιθανά μέτρα που μπορούν να διατηρήσουν τις ευνοϊκές συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα μετριάσουν τις παρενέργειες, εάν υπάρχουν», είπε. «Η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια των αρνητικών επιτοκίων».
Πράετ: Οι όροι των δανείων TLTROs θα είναι ευέλικτοι
Tα νέα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν σε οποιαδήποτε στιγμή, για να αντανακλούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό δανεισμό, σημείωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ.
Οπως μεταδίδει το Reuters, τα σχόλια του Πράετ δείχνουν ότι η ΕΚΤ έχει ως στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στα νέα TLTROs, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
«Τα TLTROs είναι ένα ευέλικτο εργαλείο, με έναν αριθμό παραμέτρων που μπορούν να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις ανάγκες της νομισματικής πολιτικής σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε ο Πράετ.