Το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδια σε εταιρείες προκειμένου να αποτρέψει εξαγορές από ξένους σε ορισμένους τομείς-κλειδιά, εξετάζει η Γερμανία.
Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσίασε τη νέα βιομηχανική στρατηγική που -όπως υποστήριξε- είναι απαραίτητη για την εθνική ευημερία και τη συνοχή της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η στροφή προς μια πιο αμυντική βιομηχανική πολιτική οφείλεται στις ανησυχίες της Γερμανίας για το ενδεχόμενο ξένες εταιρείες -κυρίως οι κινεζικές- να αποκτήσουν τη γερμανική τεχνογνωσία και να διαβρώσουν τη μεταποιητική βάση επί της οποίας χτίστηκε η ευημερία της Γερμανίας.
Η επιβίωση εταιρειών όπως οι Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Bank και των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών είναι προς το εθνικό συμφέρον, τόνισε ο κ. Αλτμάιερ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα στηρίζει βασικές βιομηχανίες.
Παρουσιάζοντας την έκθεσή του, με τίτλο «Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική 2030», ο κ. Αλτμάιερ τόνισε πως προτιμά το κράτος να μην παρεμβαίνει στην αγορά, αλλά σε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως ένα άνισο παγκόσμιο «παιχνίδι», ωστόσο το κράτος μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει.
«Μπορεί να πάει μέχρι την προσωρινή απόκτηση μεριδίων στις εταιρείες αυτές από το κράτος -όχι για να τις εθνικοποιήσουμε και να τις διοικούμε μακροπρόθεσμα, αλλά για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο τεχνολογίες-κλειδιά να ξεπουληθούν και να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ζητείται να γίνουν κινήσεις για την προώθηση των «εθνικών πρωταθλητών» και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εταιρειών σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς.
Κατά τον κ. Αλτμάιερ, η στρατηγική έχει στόχο να διατηρηθεί και να αυξηθεί η ευημερία που παράγει η Γερμανία τα τελευταία 70 χρόνια. «Είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για τη γερμανική πολιτική και δεν είναι μόνον οικονομικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για τη συνοχή της χώρας και τη νομιμότητα του δημοκρατικού συστήματος», είπε.