Παράθυρο παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Λιγότερο από έξι μήνες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, στη μεγαλύτερη αλλαγή πολιτικής του των τελευταίων 40 ετών, οι συνομιλίες για το «διαζύγιο» παραμένουν στάσιμες, με ακανθώδες ζήτημα το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Το Λονδίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να σχεδιάζει τη χρήση της, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Είμαι σαφής και αναμένω η μεταβατική περίοδος να ολοκληρωθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020», είπε η Μέι, αναφερόμενη στον χρόνο που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το θέμα είναι ότι αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί», σημείωσε για την ιδέα της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2021, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ωστόσο, το αδιέξοδο στις συνομιλίες έχει οδηγήσει πολλούς υποστηρικτές του Brexit -ακόμη και επικριτές του- να εκφράζουν δυσαρέσκεια για μία συμφωνία που αναμενόταν να είναι πιο εύκολη.
Την ίδια ώρα, η πρόταση που θέλει τη Βρετανία να παραμένει στη σφαίρα της ΕΕ για περισσότερο από 21 μήνες, έχει τροφοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε όσους λένε ότι η Βρετανία έχει ήδη δώσει πάρα πολλά στις διαπραγματεύσεις.
Η ΕΕ, από την πλευρά της, εμφανίζεται αισιόδοξη και υπέρ της ιδέας. Μετά τη στασιμότητα στις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, ένας από τους διαπραγματευτές είπε σε διπλωμάτες, ότι οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει παράταση κατά ένα έτος, για την υποβολή πρότασης όσον αφορά το θέμα της Ιρλανδίας.
O υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, τόνισε πάντως ότι η Πρωθυπουργός έχει την υποστήριξη των κορυφαίων υπουργών της, όσον αφορά τα σχέδια εξόδου από την ΕΕ.
Η παράταση πρέπει να έχει όρους, τονίζει η Γαλλία
Το Παρίσι δεν απορρίπτει μία πιθανή επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν βοηθάει να βελτιωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.
Ωστόσο, οποιαδήποτε παράταση θα έρθει με όρους, σημείωσε αξιωματούχος από το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.
«Είναι μία πιθανή επιλογή. Δεν είναι ούτε πρόταση από την ΕΕ των 27 ούτε επίσημη αίτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε στο Reuters.
«Είναι κάτι που δεν πρέπει να αποκλείουμε. Αν πρόκειται να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα πάμε με συγκεκριμένους όρους», τόνισε.
Η Βρετανία έχει και άλλες ιδέες για να προχωρήσει η συμφωνία
To Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει και άλλους τρόπους για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο την παράταση της μεταβατικής περιόδου, τόνισε η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους.
«Είναι μία ιδέα σε αυτή τη φάση και υπάρχουν και άλλες», σημείωσε ερωτηθείσα για την πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου, που συζητήθηκε την Τετάρτη από τους ηγέτες της ΕΕ και την Τερέζα Μέι, στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει το Reuters, η εκπρόσωπος πάντως δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το ποιες άλλες ιδέες υπάρχουν.
Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διατεθειμένοι να συναντηθούν ξανά εσπευσμένα, για να οριστικοποιήσουν τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καθώς ακόμη η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν κρίνεται επαρκής, δεν υπάρχουν «προς το παρόν» σχέδια να συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες των 27 χωρών συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση κατά το δείπνο εργασίας την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
«Οι 27 ηγέτες καταγράφουν ότι παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ήταν παρών στη συζήτηση.
Οι ηγέτες «είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν (έκτακτο) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και όταν οι διαπραγματευτές (της ΕΕ) αναφέρουν πως σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος. Προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ, ενώ κάλεσαν τον Μπαρνιέ «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του διαζυγίου.
Την πρόταση να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο είχε κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την προϋπόθεση τα δύο μέρη να έχουν πλησιάσει πολύ σε μια συμφωνία.