Νέο «ξεπούλημα» στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει υψηλό 4½ ετών, καθώς εντείνεται η αγωνία των επενδυτών για τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό αλλά και τις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες.
Η απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται στο 3,4%, καταγράφοντας άνοδο 11 μ.β. σε σχέση με χθες, του 5ετούς τίτλου ενισχύεται στο 2,68% και του 2ετούς στο 1,44%, το spread μεταξύ του yield του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνεται σε υψηλό 5ετίας, στο 302 μονάδες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση 1,3%, ενώ ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,8%.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε μετά την «εμπρηστική» δήλωση ανώτατου στελέχους της Λέγκας ότι «η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματά της, αν είχε δικό της νόμισμα». Κατά τον Κλαούντιο Μπόργκι, η Ιταλία θα είχε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εκτός ευρωζώνης.
Αργότερα πάντως ανασκεύασε, τονίζοντας ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα και δεν υπάρχουν σχέδια για μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Απαντώντας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι Ιταλοί γνωρίζουν πως το ευρώ τούς προστατεύει, καλώντας όλες τις πλευρές να «εργαστούν εποικοδομητικά». «Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι πως η Ιταλία είναι μια χώρα του πυρήνα της ευρωζώνης. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχει μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη. Αρα ας εργαστούμε μαζί, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε με εποικοδομητικό πνεύμα», είπε, συμπληρώνοντας: «Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ συνδεδεμένοι με το ευρώ, διότι γνωρίζουν πως τους προστατεύει, άρα ας μη δίνουμε τροφή σε ορισμένες φήμες, σε ορισμένες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες».
Η Ιταλία προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν αποκάλυψε την απόφασή της για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, εγείροντας φόβους για «μετωπική σύγκρουση» με την ΕΕ και εντείνοντας την ανησυχία αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας.
Όπως σχολίαζε η οικονομολόγος της Goldman Sachs Σίλβια Αρντάνια, «το μέγεθος και η σύνθεση της ιταλικής δημοσιονομικής επέκτασης αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς πιστοληπτικών υποβαθμίσεων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύσκολες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ντι Μάιο: Δεν κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό από τον στόχο μας
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο ξεκαθάρισε πως η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους ελλείμματος του προϋπολογισμού παρά την πίεση από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν κάνουμε πίσω από τον στόχο του 2,4%, αυτό πρέπει να γίνει σαφές… Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Οπως μεταδίδει το Reuters, σε άλλα σχόλιά του, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επιθυμούν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση.
Σαλβίνι: Αποζημιώσεις από την ΕΕ για τις «απειλές» τους
Από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα ότι η κριτική σε βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση.
«Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν το spread (τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων); Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», σημειώνει σε ανακοίνωση του.
Κόντε: Το ευρώ είναι το νόμισμα μας και δεν το αποκηρύσσουμε
H Ιταλία δεσμεύεται πλήρως στο ευρώ και οποιαδήποτε σχόλια κριτικής σημασίας για το ενιαίο νόμισμα είναι μεμονωμένες απόψεις που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τις πολιτικές της κυβέρνησης, τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
«Το ευρώ είναι το νόμισμα μας και για εμάς δεν μπορεί να αποκηρυχθεί», τόνισε ο Κόντε, στο Facebook. Οι όποιες δηλώσεις υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό πρέπει να θεωρούνται ως «ελεύθερες απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Πιέσεις στο Eurogroup
Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού και στο αίτημα της Ρώμης για μεγαλύτερη ευελιξία, δήλωσε πως «αν η Ιταλία θέλει μια περαιτέρω, ιδιαίτερη μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί».
«Η Ιταλία απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που θέσαμε μαζί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θα ήθελα, τώρα που ξεπεράσαμε την ελληνική κρίση, να ξαναπέσουμε στην ίδια κρίση, με την Ιταλία. Μια κρίση αυτού του είδους είναι αρκετή», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε πως οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το 2019 πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα.
Όλοι μας γνωρίζουμε τι διακυβεύεται, υπογράμμισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της Ιταλίας να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού.
«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν από την ιταλική κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ανησυχίες όσον αφορά τη δημοσιονομική της πορεία, ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα», σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.
Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δημιούργησαν ερωτήματα και ανησυχίες και το Eurogroup εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Σεντένο ανέφερε ακόμα πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι μόνο τότε θα είναι σε θέση το Eurogroup να έχει εμπεριστατωμένη άποψη.
Ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να πείσει την Ιταλία να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός: «Δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του ευρώ. Εγώ δεν μίλησα με τον Γιούνκερ, αλλά συνομίλησα με τον Μοσκοβισί και τον Ντομπρόβσκις. Θα είναι μια ιδέα του Γιούνκερ».